vrijdag 30 september 2022

Vijf "A"-tjes


Wendy:

Er is veel gebeurd deze week. 
Goede en nare dingen. 
Ik begin maar met één van de goede, anders is het meteen zo somber. 
U raadt vast al waarover ik wil gaan kakelen. 
De nieuwe kipjes, inderdaad. 

Annemarie
Angelique


Het zijn allemaal Antwerpse baardkrieltjes, net zoals Willeke en ik. 
Omdat het hele alfabet weer voorbij is gekomen zijn we weer bij de "A" met het geven van namen. 
Ik mocht het hennetje dat het meeste op mij leek dopen. Niet met water, maar zo noem je dat ook als je een naam geeft heb ik gehoord. Ik noemde haar Annemarie, dat heb ik altijd al zo'n mooie naam gevonden. Willeke mocht haar evenbeeld benoemen en zij heet nu Angelique, net zoals de mevrouw bij wie de tsaar en Yneke, Yolanthe en Zaza vandaan komen. 

Ariane
Amalia
Alexia



De drie zwartjes kregen hun namen van ma Tok: Amalia, Alexia en Ariane, koninklijke namen, die zij vindt passen bij paleis Soestdijk, waar Xandra en Xena wonen. 

zieke Annemarie
Zo, nu weet u tenminste over wie ik het heb als ik iets vertel. 
En dan komen we meteen bij een verdrietige zaak. 
Annemarie bleek ziek te zijn. 
Ma Tok zag het al meteen, toen ze haar 's avonds in het Loo zag zitten. Ze haalde haar uit het hok en zette haar apart. Ze stuurde foto's naar mevrouw Angelique, die met haar goede raad ma Tok altijd bijstaat als er iets mis is met een kip. Annemarie mocht mee naar binnen in het mensenhuis en daar wordt ze nu verzorgd tot ze weer beter is. Omdat het een nogal ernstige ziekte is hopen we hier allemaal dat ze weer terugkomt in de tuin en dan niet om begraven te worden maar om lekker met ons verder te leven. 





Nadine zit ook nog steeds in haar aparte hokje,
het hokje van Nadine
al laat ma Tok haar nu en dan even in de tuin lopen om haar spieren een beetje sterk te houden. 
Nadine vindt dat erg fijn, kakelde ze, maar ze is ook blij als ze weer in haar bungalow zit, waar ze gedeeltelijk vloerverwarming heeft en geen trap op hoeft om te gaan slapen. Ze is ook in bad geweest, ma Tok had gezien dat ze onder de luisjes zat en dat is niet bevorderlijk voor haar genezing. Ze is gewassen met anti-vlooien shampoo voor honden en katten, hahaha, maar het hielp wel. 
Nu zit ze weer heel wat rustiger. Natuurlijk moest haar hokje ook schoongemaakt worden, daar zaten vast ook luisjes in, al is het dan van
Yneke en Yolanthe, Watermaalse baardkrielen

kunststof. Er stond een houten plankje voor het gaas om de wind tegen te houden, dat heeft ma Tok maar vervangen door een schone vuilniszak. 

De vier nieuwe hennetjes die nu in het Loo wonen zijn de hele dag in de ren, zo kunnen ze goed met ons kennis maken. Ma Tok wil nog niet dat ze al los gaan in de tuin, ze is bang dat de vier A's misschien besmet zijn door Annemarie en dan zouden wij ook allemaal gevaar lopen. 
Er zijn nu heel wat baardkrieltjes in de Tok-tuin. 
Allereerst is daar tsaar Nikolaas, een Grubbe baardkriel, dan hebben we Yneke en Yolanthe, Watermaalse baardkrielen en verder nog Willeke en ik, Annemaire, Angelique, Amalia,
tsaar Nikolaas, Grubbe baardkriel

Alexia en Ariane, Antwerpse baardkrieltjes. 
Al deze rassen komen uit België, het is maar dat u het weet. Ze zijn genoemd naar de plaatsen waar ze voor het eerst zijn gefokt. 
"Is Grubbe ook een plaats?" hoor ik u vragen en het antwoord daarop is: Ja, al is het maar een klein dorpje geloof ik, maar dat kakel ik niet hardop als de tsaar in de buurt is. Niet dat hij daar boos om zou worden, maar ik vind het gewoon een beetje sneu dat hij uit zo'n ..eh.. gat komt. Je kunt er nu eenmaal niets aan doen waar je voorgeslacht heeft gewoond en onze tsaar is een prachtige haan. 

En nu maar wachten of er mooie kuikentjes gaan komen volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten