vrijdag 16 juni 2023

Een greep naar de troon?


Lisa:

U weet het vast nog wel van het vorige verhaaltje, het raadsel van het vreemde gekraai in de tuin.

Yolanthe mag de oplossing van het raadsel vertellen
Yolanthe had iets gezien wat alles zou verklaren, ze had het aan de tsaar verteld, maar verder aan niemand. Wij tastten dus nog in het duister toen de volgende morgen het schorre geluid weer uit de tuin klonk terwijl wij allemaal, inclusief Nikolaas, nog opgesloten zaten. 
Ik kon mij niet meer bedwingen en vroeg de tsaar of hij het mysterie uit de doeken wilde doen. Hij keek me aan en kakelde dat we vandaag allemaal de oplossing zouden horen. Yolanthe zou het mogen vertellen, want zij had het ontdekt. Maar het zou pas aan het licht mogen komen als we allemaal buiten zouden zijn, want de nu al vrij rondlopende kippen moesten het ook horen. Bij die woorden gaf hij Yolanthe een knipoog. Die begon helemaal te glimmen van trots, ze keek een beetje uit de hoogte naar
Xandra loopt snel naar achteren in de tuin

ons. Nu is ze van nature nogal met zichzelf ingenomen, dus veel verschil maakte dat niet. 
We waren allemaal ongeduldig aan het wachten op ma Tok, die juist op deze dag nogal de tijd nam voordat ze naar ons toe kwam. Toen we haar eindelijk in de tuin hoorden praten tegen Xandra, die ze uit Soestdijk tilt elke morgen, werden we zo ongedurig dat we met ons allen vlak voor de deur gingen staan om maar zo snel mogelijk naar buiten te kunnen. Het duurde nog een hele poos, we hoorden Xandra met een noodvaart langs onze deur rennen om achter in de tuin haar poep te laten vallen. Dat is best netjes van haar, ze legt die enorme keutel niet op de stenen
Nikolaas kraait een paar keer achter elkaar

maar in de aarde, zodat ma Tok er niet in zal trappen. En wij ook niet. 
Maar goed, ik zou u vertellen wat er gebeurde nadat ma Tok ons uit ons huis had gelaten. 
We waren zo nieuwsgierig dat we ons zelfs geen tijd gunden om de dagelijkse meelwormpjes op te snavelen. De tsaar kraaide een paar keer achter elkaar, om ons opmerkzaam te maken op het verhaal van Yolanthe. Dat was volkomen overbodig, want we stonden allemaal al om haar heen, om haar oplossing van het geheim te horen. 
"Dames," kakelde Nikolaas, "Yolanthe heeft jullie iets te vertellen. Het zal niet voor iedereen leuk zijn, maar het moet toch bekend gemaakt worden." 
Yolanthe vertelt haar verhaal

Yolanthe ging nog rechterop staan dan ze normaal al doet en begon met een luid "Ahum." 
Daarna vertelde ze dat wij in ons huis al een aantal dagen gekraai in de tuin hadden gehoord, terwijl er toch maar één haan aanwezig was en die had niet buiten gelopen. 
Ik keek om mij heen en zag Amalia langzaam naar achteren schuiven, ze probeerde zich te verschuilen achter Xena, maar die gaf haar een duwtje, waardoor ze juist midden in de aandacht kwam te staan. Yolanthe keek naar haar en kakelde: "Ja, Amalia, ik heb het gezien door het raam van ons huis: jij was aan het kraaien toen de anderen niet keken. Het leek nergens naar, dat schorre gekraai, maar wij waren er toch door in de war gebracht." 
Amalia

Dat had ik niet zien aankomen, hoewel Amalia best een beetje bazig is. 
Maar dat ze een greep naar de troon zou doen? 
Nee, dat had ik niet achter haar gezocht. 
En de anderen ook niet, bleek later toen we er met ons allen over nakakelden. Wat haalde ze zich in haar kop, zou ze echt onze tsaar van de troon willen stoten en zelf de baas worden in de Tok-tuin?

Volgende week hoort u hier meer over, dan komt Amalia aan het woord, of ze dat nu wil of niet.

1 opmerking:

  1. Dit is Annemieke die niet kan inloggen: deja vu naar Anne C! De haan die gedoogd werd tot zijn coupe. Erg benieuwd hoe dit nu afloopt

    BeantwoordenVerwijderen