vrijdag 30 juni 2023

In memoriam: Brigitte


Ma Tok:

Brigitte kwam bij ons in de tuin wonen aan het begin van de maand april.

Brigitte bij haar familieleden
Ze heeft hier dus niet zo lang kunnen genieten van haar leven als lid van de familie Tok.

Ze werd bij ons gebracht na een berichtje van mevrouw Wies, die bij de dierenambulance werkt. Er was een kip aangetroffen, wandelend langs de weg, helemaal in haar eentje. Mevrouw Wies vroeg of ik nog een plekje voor haar had en natuurlijk vond ik het goed dat ze hier kwam wonen. 
Niemand kende haar voorgeschiedenis, het was alleen duidelijk dat ze niet piepjong meer was. Ze legde geen eieren meer, maar dat vinden wij hier in de tuin nooit erg. De familie Tok is er voor het plezier en niet voor de eieren. 
Brigitte in de Tok-tuin
Brigitte paste zich prima aan en werd al snel helemaal opgenomen in de familie. 

Gisteren zag ik dat ze niet goed kon lopen. Ik bekeek haar en zag dat ze een erg dikke buik had. Die buik was de enige plaats waar ze dik was, verder was ze broodmager. 
Vandaag ben ik met haar naar de dierenarts gegaan, die constateerde dat er een enorm gezwel in haar buik zat. Er was geen redden meer aan. Omdat ze veel pijn moest hebben was het niet zo moeilijk de juiste beslissing te nemen, al viel het afscheid niet mee. Ik ben bij haar gebleven tot het einde, zodat ze niet alleen zou hoeven te sterven.

Ik begraaf haar vanavond in de tuin, waarin ze toch nog een paar maanden heeft mogen genieten van een fijn kippenleven.

Vaarwel lieve Brigitte, we zullen je niet vergeten.

2 opmerkingen:

  1. Het blijft een ding voor mij. Nu ken ik de familie Tok alleen maar via het scherm en dan ook nog alleen van deze verhaaltjes. En toch doet het iedere keer een beetje pijn om zo'n bericht te lezen. Rust zacht Brigitte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, lieve Brigitte! Wat jammer dat je maar zo kort in de Toktuin hebt gewoond. Maar de laatste maanden waren wel de beste!

    BeantwoordenVerwijderen