vrijdag 9 juni 2023

Vreemde snoeshaan?


Yolanthe:

Dat was me wat, dat gekraai dat Yneke in de tuin hoorde vorige week, terwijl de tsaar nog gewoon binnen zat bij ons. 

de familie in het Tok-huis
Hebt u er al over nagedacht hoe dit in elkaar zou zitten? 
Wij hier in de Tok-tuin wel. 
Toen ma Tok onze deur opende keken we allemaal rond of er een tweede haan was. 
En wat denkt u? Niks, noppes, nada, geen vreemdeling in onze tuin. De enigen die wel rondliepen waren Xena en de vier kleintjes, Angelique, Amalia, Alexia en Ariane. Ik vroeg hen of ze het ook hadden gehoord, dat gekraai, maar ze keken me aan alsof ze water zagen branden, "Nee, niks gehoord," kakelden ze allemaal. 
Xandra in haar broedroes in Soestdijk
Xandra zat nog in het nachthok te broeden op niks, die had natuurlijk ook niets gehoord, die was diep in haar broedroes. Zara was helemaal opgewonden geweest, zij had gehoopt dat er een haan van haar ras zou zijn gekomen, maar dat was dus niet zo. We keken natuurlijk ook in alle hokjes, het Loo en het broedhokje, maar nee hoor, geen haan te bekennen. 
Geen vreemde kip ook trouwens. 
Dus alles was gewoon bij het oude gebleven. Hadden wij dan gedroomd? Dat zou wel raar zijn, met ons allen hetzelfde dromen, dat kon toch niet? 
Nikolaas vindt het niet nodig actie te ondernemen
We besloten er niet meer over te piekeren, maar de volgende morgen hoorden we het weer. 
"Moet jij daar niets aan doen?" vroegen we aan Nikolaas, maar die kakelde dat hij er toch ook niks aan kon veranderen en dat er geen concurrerende haan was die hij zou kunnen bevechten, dus dat er geen enkel gevaar was. Wij begonnen te denken dat het gekraai uit een andere tuin in de buurt zou zijn gekomen, maar het had wel heel dichtbij geklonken. Het zou toch niet zo zijn dat een buurvrouw een haantje had gehaald om haar tuin te bewaken? Dat leek vooral Odette, onze oudste hen, zeer onwaarschijnlijk, omdat er dan vast ruzie in de buurt zou ontstaan over het constant tegen elkaar op kraaien van twee vlak bij elkaar
de niet bepaald schone ramen in het Tok-huis

wonende hanen. Als een haan een soortgenoot hoort kraaien moet hij terug kraaien om te laten horen dat hij hier de baas is en blijft, anders verliest hij zijn geloofwaardigheid. Toen wij het gekraai de volgende dag weer hoorden keek ik door één van de raampjes naar buiten. Dat ging moeilijk, want ma Tok heeft die ramen al heel lang niet schoongemaakt, maar ik zag toch iets wat ik even niet kon geloven. Wat dat was? Ik ga het u nog niet vertellen, maar ik heb het wel gemeld aan onze tsaar. Die kakelde: "Zie je nu wel, totaal geen gevaar voor jullie." Ik ga ervan uit dat hij er toch wel iets aan gaat doen, want zo kan het niet doorgaan, dat bent u vast met mij eens.

1 opmerking:

  1. Pfft, nog een week in spanning! Is het een kip die hanengedrag vertoont? Dat gebeurt ook wel eens. Lijkt me niet slim; met de tsaar moet je geen ruzie krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen