vrijdag 9 augustus 2024

Wondermiddel


 Wendy:

Ik ben blij dat ik niet in het Tok-huis slaap.

Ariane met Wendy en Angelique in de struik
Daar waren bloedluizen en die beestjes wil ik absoluut niet in mijn veren hebben. Iedereen is dit met mij eens, maar toch kwam alleen die bange Ariane bij ons in de struik slapen, de anderen gingen allemaal gewoon het Tok-huis in toen het donker werd. 
Wij hebben inmiddels onze tweede portie medicijn ook gehad en ik moet zeggen dat ik nauwelijks meer kippen zie krabben tussen hun veren.
Ma Tok heeft het Tok-huis ook helemaal schoongemaakt, zodat er geen luis meer in zit, ook geen dode. 
Wie ook niet in het huis slaapt is Yneke, maar dat heeft een andere reden. Zij kruipt telkens in het Loo, en blijft daar stug zitten. Ma Tok haalt haar daar iedere avond uit en zet haar dan naast haar vriendin
Yneke en Yolanthe op de voorraadton

Yolanthe op het deksel van de grote voorraadton, waar ons eten inzit. Gisteren was er iets aan de vleugel in de tuin, die kleine rood-witte poes uit het mensenhuis liep weer eens bij ons en ze kon de weg naar boven niet vinden, zodat ze een keel opzette. Ma Tok kwam zuchtend naar beneden en liet de poes, die Geertje heet, naar binnen door de deur van het huis. Omdat wij nogal aan het kakelen waren ging ze even kijken of alles in orde was bij ons; ze haalde Yneke uit het Loo en zette haar vast in het Tok-huis, omdat het al donker begon te
Yneke op haar "broed"plekje

worden. Toen ze later de deur kwam sluiten zag ze Yneke niet zitten, die was regelrecht teruggegaan naar het Loo om daar te gaan broeden. Niet dat er een ei ligt, maar ze wil toch daar blijven zitten. Ma Tok zette haar weer in het Tok-huis en deed de deur dicht. Zo maakte ze duidelijk dat er ook dit jaar niet gebroed gaat worden. Ik vraag me af wanneer Yneke dat gaat begrijpen, ik ben bang dat dat nog wel een poosje zal duren. 
het Tok-huis is weer helemaal schoon en fris
Als je broeds bent zit je in een roes die moeilijk doorbroken kan worden, je denkt dan maar aan één ding en dat is: eieren warm houden, zodat er kuikentjes in kunnen groeien. Ikzelf heb nog nooit kuikentjes gekregen, het lijkt me wel fijn, maar ook heel druk. Je moet ze niet alleen uitbroeden, maar ook opvoeden en dat is niet altijd even gemakkelijk. Pippa was er heel goed in, zij deed het graag, maar zij is er niet meer. 
Maar goed, ik had het dus over die luizen in het Tok-huis. Omdat ik altijd buiten slaap en alleen in het huis kom om te eten eten heb ik er geen last van gehad en Angelique ook niet. Wij hebben gewoon de
stel je voor: Xena op een tak van de struik...

beste slaapplek van de hele familie en ik begrijp niet dat niet iedereen bij ons in de struik komt zitten. Heerlijk frisse lucht om je heen en 's morgens als eerste in de tuin scharrelen. 
Tsaar Nikolaas moet wel in het huis slapen omdat hij anders te vroeg begint met kraaien, dat begrijp ik, maar de anderen kunnen toch gewoon lekker op een tak gaan zitten? 
Alleen voor Xena zou dat wel problemen geven, ik denk dat zij te zwaar is voor een tak, ze zou er vast doorzakken. 
Terwijl ik dit bedenk schiet ik in de lach, waarop Angelique vraagt wat er zo lollig is. Als ik het heb uitgelegd begint zij ook te giechelen en dan willen de anderen natuurlijk ook meelachen. 
Of Xena dit een vervelend grapje vindt? Welnee, zij lacht het hardst van allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten