vrijdag 30 augustus 2024

Filosofe in de dop?


Odette:

Ik wil het nog een keer met u hebben over mijn filosofie colleges.

Clasien scharrelt liever door de tuin
Zoals u weet kwamen er weer drie hennetjes op de les, Yneke, Angelique en Clasien. 
Ik was nog niet overtuigd van het intellect van Clasien, maar gelukkig hield zij haar snavel dicht als er belangrijke onderwerpen werden besproken. Ze keek alsof ze alles begreep, maar ik had daar zo mijn twijfels bij. Ik heb haar toegelaten omdat Yneke haar aardig vindt maar ik heb zo de indruk dat zij zich niet echt thuis voelt bij de filosofie. Ik heb haar daarom gevraagd hoe de lessen haar bevielen en weet u wat ze kakelde? Dat ze het eigenlijk allemaal nogal saai vond! Het ging alleen maar over denkbeeldige dingen en helemaal niet over de tuin en de kippen en de eieren. 
Heb je nou ooit! 
Yneke en Yolanthe
Ik heb gevraagd of ze de voorkeur gaf aan het met de andere hennen scharrelen in de tuin in plaats van de colleges te volgen en ze kakelde dat zij dat inderdaad liever deed. Gelukkig, dat probleem is uit de wereld. 
In haar plaats wil ik een andere kip vragen de lessen te volgen. 
Er is er namelijk één die me pas een heel interessante vraag stelde. Misschien weet u nu al over wie ik het heb. Haar vraag was of ze op een bepaalde manier mocht denken en dat is echt een filosofisch onderwerp. Ik vroeg haar of ze een gedachte had die haar aan het twijfelen had gebracht, waarop zij met een benepen stemmetje "Ja" kakelde. 
Ze gaf aan dat ze zich eigenlijk schaamde over de gedachte die ze had gehad, want het ging over de dood van één van haar soortgenootjes. 
Yneke (vooraan) en Ariane kakelen samen
Nu was ik heel benieuwd geworden, maar ze durfde er nog niet verder over te vertellen, ze wilde eerst nog nadenken of ze haar probleem wel aan anderen wilde voorleggen. Omdat ik haar de laatste tijd vaak met Yolanthe zag scharrelen door de tuin dacht ik dat die er misschien meer over zou weten, maar ik ga niet achter haar rug om met een ander over haar kakelen, daar houd ik niet van. Dus ik wachtte maar rustig af of ze nog een keer naar me toe zou komen. 
Ik heb wel voor de volgende les het onderwerp "Denken" op het programma gezet, misschien helpt dat haar om te komen. 
Ariane heeft een filosofisch probleem
Ik heb Yneke ook al met haar zien kakelen, misschien kan zij Ariane, want over haar gaat het, overhalen om de volgende keer te komen kijken hoe het allemaal gaat bij ons clubje. Ik heb Yneke dus voor mijn karretje gespannen en haar gevraagd of zij Ariane wil vragen of zij de plaats van Clasien wil innemen. Yneke had al gehoord dat Clasien zich had teruggetrokken uit de lessen, ze kakelde tegen mij dat ze zich aardig had verkeken op de bruine dame, ze was veel meer met zichzelf bezig dan met de grote vragen van het leven. Yneke had haar pas betrapt toen ze zichzelf stond te bekijken in een spiegelende plas water na een regenbui. Ik wist niet dat ze zo vol was van zichzelf, ik neem het haar niet kwalijk, ze heeft best een moeilijke jeugd gehad in dat overvolle huis. Ze is hier in de tuin in elk geval gelukkig en dat is het belangrijkste. En ik hoop dat Ariane besluit om de lessen te gaan volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten