vrijdag 5 augustus 2022

De Tok-tuin


Nadine:

Ik heb de twijfelachtige eer de oudste te zijn hier in de Tok-tuin.

sneeuw in de tuin (met wijlen Katie2)
Begrijp me niet verkeerd, ik voel me nog goed, al word ik steeds stijver. Ma Tok helpt mij iedere morgen naar beneden vanaf het plateau of de stok, net waar ik zit. Heel soms ga ik zelf, dan vergeet ik even dat ik beter kan wachten en dan doet dat pijn in mijn poten als ik neerkom. 
Ik heb al veel meegemaakt hier en ik heb de tuin al in veel gedaanten gezien. Met sneeuw, met bloemen in de struik, die er nu niet meer is omdat hij doodging, ik heb struiken en bomen zien groeien en ook heel veel kippen zien komen en gaan. 
Ma Tok heeft beloofd dat ze foto's van de tuin bij dit verhaaltje zal zetten, dan kunt u ook meegenieten van de groei en bloei. 
Op veel foto's lijkt het alsof de hele
het bosje bij het Loo

tuin is betegeld, maar er is achterin een groot gedeelte dat bestaat uit aarde en er groeit ook heel wat tussen en achter de tegels. 
Zo is er bij het Loo een rij boompjes, anders zou de naam "het Loo" ook nergens op slaan. 
De mooie struik, die elk jaar zo prachtig bloeide, is er helaas niet meer. Familieleden van ma Tok hebben de dode overblijfselen uit de grond getrokken en haar zoon heeft een klein kind van de grote boom achterin de tuin in de opening
de bloeiende struik, die er niet meer is

geplant. 
Omdat dat kind-boompje half onder de grote schuur groeide moesten de wortels helaas voor een deel worden verwijderd en het was dus de vraag of  het mini-boompje het zou overleven. Eerst dacht ma Tok nog dat hij het ging redden, maar toen hij eerst slap ging hangen en er steeds minder goed ging uitzien ondanks alle waterbaden die hij kreeg ging ze het steeds somberder inzien. Toen hij bruin begon te worden begreep ze dat hij het niet zou halen. Met pijn in haar hart  trok ze hem uit de grond en ze snapte meteen dat dat ook nooit
het slap hangende mini-boompje

wat had kunnen worden; er zaten bijna geen wortels meer aan. 
Pa en ma Tok gingen naar een plantenzaak en kochten daar een roos op een stok, tenminste zo noem ik het, het zag er grappig uit en er zaten ook al bloemen in. 
Ma Tok zei tegen pa dat het niet lang zou duren voordat de kippen de blaadjes eraf zouden eten, maar volgens pa Tok lustten kippen geen rozenblaadjes en konden ze er ook niet bij vanwege die stok. 
Nou, dat hebben we gezien! 
Pa en ma Tok waren een dagje weg en toen zagen de twee groten, Xandra en Xena, hun kans schoon. Ze begonnen onderaan, waar alleen maar groene blaadjes zaten, maar toen die op waren rekten ze hun nekken en namen ze de hogere blaadjes voor hun rekening. 
De mensen die beneden aan het
de schuldigen bij de geplukte roos

werk waren kwamen voor het raam staan en lachten toen de grote dames moesten springen om de hoogste blaadjes te kunnen pakken. Toen pa en ma Tok terug kwamen zagen ze een paar dunne takjes omhoogsteken met nog een paar rode blaadjes eraan. De rozen zelf vonden Xena en Xandra niet zo lekker, dus die hadden ze laten zitten voor de mensen, zodat die toch nog iets hadden om naar te kijken. 
Ma Tok heeft toen gaas om de stok gezet en na een paar dagen begonnen de eerste groene blaadjes weer te komen. Nu konden de twee groten er niet bij en er zijn
klimroosjes tegen de muur

alweer een heleboel blaadjes te bewonderen. Geen bloemen, ik weet niet of die dit jaar nog gaan komen. Als ik hen was zou ik wachten tot het geheel flink gegroeid is, dan zouden ze meer overlevingskans hebben. 
Ma Tok heeft ook een paar klimroosjes tegen de muur geplant; zij is zo wijs geweest om deze meteen met gaas in te pakken, zodat daar geen blaadjes afgeplukt konden worden. Ik hoop dat daar volgend jaar ook bloemen in komen, dan hebben we wat gezelligs om naar te kijken. En de mensen ook, ja, die mogen ook meegenieten.
Zo ziet u dat er heel wat te zien valt in de Tok-tuin. Ma Tok zal nog een foto van de grote boom met de grote struik bij het Tok-huis onder dit verhaaltje zetten, die heerlijke plek wilden wij u niet onthouden.
Geniet ervan, dat doen wij ook.
de grote struik en de boom achterin de Tok-tuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten