vrijdag 2 december 2022

Kippengedrag


Pavlova:

Wat een gedoe met die vijf nieuwe kippen, die maar niet kunnen besluiten waar ze gaan slapen. 

Pavlova (rechts) in het Tok-huis kort na haar aankomst
Laten ze gewoon normaal doen en bij ons in het mooie Tok-huis komen, daar is het altijd gezellig en er staat eten en drinken binnen, zodat je niet naar buiten moet als je daar geen zin in hebt. Alle kippen die ma Tok in het Tok-huis heeft gezet als ze daar aan toe waren vonden dat meteen prima en ze gingen na hooguit twee nachten uit zichzelf naar binnen. Maar deze vijf dames? Ik weet niet of ze het ooit zullen leren, ze gaan zelfs in de struik zitten als het best koud is of een beetje nat. 
de tsaar zit wel in het Tok-huis
Dan ben je toch niet goed bij je kop? Vooral die Amalia begrijp ik niet, ze is helemaal hoteldebotel verliefd op de tsaar en dan wil ze niet in hetzelfde huis overnachten als hij. Nikolaas vindt het overigens best, "Heb ik even rust" kakelde hij pas toen ik vroeg wat hij er nu van vond. Tja, zo kun je het ook bekijken. Maar op deze manier kan hij ook geen gezag uitoefenen over zijn nieuwste dames. Toen ik dat tegen hem kakelde antwoordde hij dat hij het druk genoeg had met ons allemaal en dat die vijf eigenwijsjes het zelf maar moesten weten. Zo hebben ze nu een lat-relatie.

Yneke
Weet u wie ik heel grappig vind? Yneke, die hier tegelijk met Yolanthe en Zaza is gekomen. Yneke vindt ma Tok nogal lief en dat toont zij regelmatig door op haar te springen en dan te blijven zitten. Zo zat ze in de zomer, toen het warm was en ma Tok wel eens bij ons kwam zitten in de tuin, vaak op schoot bij haar. Nu ma Tok niet meer gaat zitten maar nog wel in de tuin bezig is met onze hokken schoonhouden en ons van eten en drinken voorzien heeft Yneke iets nieuws bedacht om toch dicht bij haar te zijn. Ze springt op haar schouder en laat zich zo door de tuin vervoeren. 
Ma Tok vindt dat prima, ze praat tegen Yneke alsof ze een mens is,
Yneke op de schouder van ma Tok

ze zegt telkens wat ze gaat doen en Yneke geniet van die aandacht. 
Ze heeft een foto naar de fokker van Yneke gestuurd en hij zei dat dat typisch gedrag is van een koekoek-kleurige hen. 
Vreemd hè, dat het gedrag van een kip te maken kan hebben met haar kleur. Ik zou denken dat dat meer van het ras afhangt, maar het schijnt echt zo te zijn, deze meneer Aad weet heel veel van kippen, hij heeft er zelfs een boek over geschreven. Het is niet te hopen dat ma Tok een keer een Brahma in die kleur mee naar huis neemt, dat zou problemen geven.  
Zaza, de ijverige hen

Wij zijn overigens allemaal gestopt met eitjes leggen, de winterstop is duidelijk aangebroken.
groen eitje van Zaza
Er ligt alleen nu en dan nog een groen eitje, dus Zaza is overijverig. 
Ma Tok gunt ons rust, zei ze, toen iemand tegen haar zei dat ze een lamp aan moest laten in de nacht, dan zouden wij ook als het buiten donker is eitjes leggen. 
Ik ben daar blij om, wij hebben in de winter vakantie en de mensen in de zomer. 
Eerlijk verdeeld!

2 opmerkingen:

  1. Haha, die Yneke! Daar heb je nog eens wat aan. Eindelijk een schootkip, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen brama koekoek kip...dat levert blessures op!

    BeantwoordenVerwijderen