vrijdag 1 mei 2020

Oud en jong


Pippa:

Ik ben niet meer de jongste, al zie ik er nog goed uit.

Pippa's kuikens, waaronder Daantje en Dirkje
Er was een lezeres, die zich afvroeg waarom ik niet ging broeden nu er zo'n mooi nestje klaar staat in de tuin. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de jaren beginnen te tellen bij mij. Ik heb al zoveel kuikens opgevoed, ik ben de tel een beetje kwijt geraakt.
Wat ik nooit ben vergeten is het uitbroeden van Daantje en Dirkje. Wat heb ik me voor die twee geschaamd! Niet alleen waren ze als kuikens al ondeugend, ze kakelden ook vreselijk plat Leids. Dat was de schuld van Geertrui, die ze onder haar hoede had genomen om wat lol terug te brengen in de tuin nadat haar tweelingzus was gaan hemelen.
Barbara op haar "eitjes"
Nu is iedereen eraan gewend dat die boefjes zo kakelen en nu en dan een geintje uithalen, dus ik vind het niet meer zo erg.
Babette en Barbara zitten nog steeds op hun plekjes op het plateau in het Tok-huis.
Ze zijn er niet weg te slaan.
Ma Tok had ze pas van hun "nestjes" afgehaald en buiten gezet. Ze was nog met de eitjes bezig toen het tweetal al weer binnenkwam. Bóós dat ze waren dat hun eitjes er niet meer lagen!
de file is al bijna weer opgelost
Even later zaten ze weer in hun hoekjes, maar toen ik daarna weer keek zag ik dat ze allebei waren opgeschoven naar de voorkant van het plateau.
Op de "broed"plekjes zaten Floortje en Nadine en wat verder naar voren, tussen Babette en Barbara en de "nestplekjes," zaten Wiske en Annette te wachten.
"Waarom zitten jullie daar?" vroeg ik. "Nogal logisch, hè," zei Wiske, "wij wachten tot we aan de beurt zijn om ons eitje te leggen, zodat Babette en Barbara weer wat te bebroeden hebben. Kom jij ook een eitje leggen? Dan achteraan aansluiten alsjeblieft."
Laza wordt oud
Mijn snavel viel open van verbazing. Hadden die twee kleintjes dat zo geregeld? Ik kreeg antwoord op mijn vraag zonder hem gesteld te hebben. Annette kakelde dat het fijn was dat er iemand voor nageslacht wilde zorgen door te broeden en dat ze blij was dat zij daaraan een steentje, nou ja, een eitje, kon bijdragen. En dat ik dat ook hoorde te doen als ik zelf te oud was om te broeden.
Ik bedankte voor de eer, ik had geen eitje om te leggen op dat moment en ik ging naar buiten om hierover na te denken.
Zouden de anderen niet in de gaten hebben dat er helemaal geen kuikens zouden komen als ma Tok telkens de eitjes weghaalde? Bovendien is onze Laza inmiddels een oude haan geworden, dus ik denk niet dat de eitjes, die door ons gelegd worden, bevrucht zijn.
de doos met bijzondere eitjes
Dan komt er ook niets van.
Ik zal de anderen maar niet wijzer maken, ze geloven me toch niet.
Maar ik heb nog wel iets anders gezien.
Ma Tok kwam pas ons huis binnen met een eierdoos. Ik dacht dat ze eitjes kwam halen en dat deed ze ook, maar die stopte ze niet in die doos. Nee, ze haalde eitjes uit de doos, heel rare eitjes, met een kruis erop getekend. Die legde ze in de plaats van de weggehaalde eitjes. Barbara en Babette gingen al mopperend weer zitten, maar toen ze merkten dat er eieren in hun nestjes lagen stopten ze met hun gescheld en gingen ze er eens goed voor zitten. Wat zou dit te betekenen hebben?

1 opmerking:

  1. Als ik het label op die doos goed lees....en het label klopt met wat er in de doos zit...dan kan het nog best spannend worden in de tuin!

    BeantwoordenVerwijderen