vrijdag 27 mei 2022

Wie is er broeds?


Trijntje:

Ik ben weer lekker in de tuin, zo fijn! 

Trijntje (rechts) is weer beter 
Niet dat het naar was om in de kamer van het mensenhuis te zitten, maar het was er toch wel wat saai, al zat Pippa naast mij in een ander hok. Ik ben liever bij mijn vriendin Sandra in de tuin, waar ik lekker kan scharrelen en zandbaden nemen. Op de grote foto hierboven kunt u mij zien in het speciale bad dat ma Tok voor ons gemaakt heeft. Dat bad bestaat uit zand en turf en ook wat diatomeeënaarde, dat is goed tegen de luizen. 
Trui broedt in Soestdijk
Ziet u waar dat zand in zit? 
Precies: een oude autoband. Ma Tok was naar de garage geweest omdat er iets moest gebeuren aan de auto en ze had daar gevraagd of ze een oude band mee naar huis kon nemen. Omdat de garage die banden toch weggooit mocht ze er gewoon eentje hebben en daarvan heeft ze voor ons een heerlijk bad gemaakt. Ze vult het nu en dan een beetje bij als wij er teveel in hebben gerommeld, zoals ze dat noemt. 
En dan is er nog iets. 
Weet u nog dat Trui vorige week vertelde dat er niemand zat te broeden? 
En wie is er nu uitgerekend broeds? Juist: Truitje Tok. Zij zit in het nachthok van Soestdijk in een hoekje en daar wil ze niet uit. 
broedeitjes van de familie Tok
Als ma Tok onder haar voelde of er een eitje lag werd ze vreselijk boos en pikte ze in haar handen. Ma Tok zette haar telkens buiten in de tuin, maar Trui zat in no time weer op haar "nest". Ma Tok ging eitjes van ons sparen, ze wilde er flink wat onder Trui leggen om een debâcle zoals bij Babette te voorkomen. Je moet er toch niet aan denken dat Trui ook drie weken zou zitten broeden voor niets. Ma Tok heeft erover gedacht om broedeitjes te bestellen, maar juist toen dat was gebeurd ging Trui door de tuin lopen. Dat kwam mede doordat ma Tok teveel haar best wilde doen
de anti-luizen spray

voor Trui en ze het nachthok van Soestdijk ging inspuiten tegen de luizen. Als je broedt wil je niet de hele tijd door die bloedzuigers geplaagd worden, dacht zij. En dat is natuurlijk waar, maar door dat spuiten rook het anders in het hok en dat pikte Truitje niet. Vertwijfeld liep ze door de tuin en ma Tok bestelde de eitjes af, want daar zou niets van komen als Trui niet meer wilde broeden. De volgende dag echter zat Trui weer op haar nest in het nachthok. Ma Tok vond het welletjes met het bestellen van eitjes om uit te broeden en ze begon onze eieren weer te sparen. Nee, niet die van Sandra en mij, daarmee mag niet gebroed worden omdat wij zijn "doorgefokt" zoals dat heet, om zoveel mogelijk eieren te leggen in ons eerste levensjaar.
Trui broedt en Annette wil een ei voor haar snavel leggen

Wij zijn dus niet zo gezond als de andere kippen en dan is het ook niet goed om uit onze eieren kuikens te krijgen. 
Inmiddels zit Trui op acht eitjes te broeden bij ons in het nachthok. Ma Tok kijkt telkens of er nog acht liggen. Waarom? Omdat de kleine kipjes nu plotseling hun eitjes ook hier komen leggen en Trui schuift die dan snel met haar snavel onder zich om die ook warm te houden. Ma Tok heeft op de acht eitjes een datum gezet, dus ze kan makkelijk zien welke eitjes er stiekem zijn bijgelegd, die haalt ze dan weg, anders zou het een rommeltje worden, dan komen de kuikens niet op dezelfde dag uit. 
gelukt: het eitje is gelegd vóór Trui 

Ik vind het heel gezellig dat Trui bij ons zit, nu zit ik nooit meer alleen in het nachthok als Sandra zo nodig nog even naar buiten moet als ze ma Tok in de tuin hoort lopen om de deur van het Tok-huis te sluiten. 
Dat doet ze namelijk altijd. 
Ze hoopt dan op stiekem nog een extra lekker hapje denk ik, maar dat krijgt ze nooit, anders zou ik dat vast horen.

Trui broedt onverstoorbaar door, al gaat ze wel elke dag even heel snel de tuin in om te eten en te drinken en haar poten te strekken. 
"Je moet ook goed voor jezelf zorgen," kakelt ze, "anders kun je straks geen goede kloek zijn voor je kuikens." 

En nu maar afwachten of er kuikens gaan groeien in de eitjes van Trui.

2 opmerkingen: