woensdag 28 september 2016

Kapsalon Ma Tok



Anne C:

Het is me niet gelukt om te ontsnappen vandaag, terwijl de mogelijkheid er wel leek te komen. Ik zal u vertellen hoe het ging.

Desiree ziet niet veel
Onze broedmoeder, Desiree, is, zoals u weet, een Hollands kuifhoen.
En die hebben een hele pluk veren op hun kop.
Dat is helemaal niet erg.
Ik heb ook een soort van klein kuifje op mijn bol en daar heb ik helemaal geen last van.
Maar Desiree heeft een enorme kuif, die groeit helemaal door tot op haar gezicht. En nu ze net allemaal nieuwe veren heeft gekregen na de rui zijn de veertjes van haar kuif ook weer helemaal bijgegroeid.
Nu is het net alsof er een snavel uit haar kuif steekt, haar hele gezicht is verdwenen.
Mevrouw Katblad, die ons een keer eten heeft gegeven toen Pa en Ma Tok er niet waren, had dat ook al gezien. Zij maakte Ma Tok erop opmerkzaam. En nu was de tijd gekomen dat Ma Tok daar iets aan ging doen.
Ik vond dat jammer, want ik vind het
het kippenschort
wel prettig als onze broedmoeder niet alles kan zien wat wij uitspoken.
Eigenlijk moet ik zeggen "wat IK uitspook", want Annette is zo vreselijk braaf, die doet nooit iets wat niet mag. Maar "WIJ" klinkt in dit geval wat minder slecht wat mij betreft.
Goed, Ma Tok had dus besloten om Desiree's kuif te gaan bijknippen. Raar woord, "bijknippen", want je knipt er iets af en niet bij, maar dat terzijde.
Ma Tok had een schort aangetrokken over haar kleren, waarom weet ik niet, want ze had helemaal geen bijzondere kleren aan, maar mooi was het schort wel. Er stonden namelijk allemaal kippen op. Heel fraai.
Ma Tok deed ons hok open en ik zat al klaar om te ontsnappen, maar ze had het in de gaten. Jammer dat zij
Desiree geknipt
geen kuif voor haar gezicht heeft hangen.
Ze pakte Desiree beet en nam haar mee naar de stoel, die in onze tuin staat. Daar gaat Ma Tok altijd op zitten als ze wat met één van de kippen gaat doen.
De schaar lag al klaar en Desiree werd op schoot gezet en toen begon het gehak met dat grote ding.
Eng hoor, zo vlak bij haar ogen. Toen de eerste kant klaar was kon Desiree meteen veel meer zien en toen zat ze ook gelijk niet stil meer, ze wilde van Ma Tok's schoot af. Maar ze werd in de houdgreep genomen en haar andere kant werd ook behandeld. Ma Tok bekeek haar werk en knipte hier en daar nog een paar veertjes weg, voor de symmetrie,
Anne C staat klaar om te ontsnappen, maar helaas...
zoals ze zei.
Wat dat is weet ik niet, maar ze zag er weer keurig uit, onze broedmoeder.
Alleen zag ik weinig verschil met vóór haar bezoek aan de kapsalon van Ma Tok, maar ze zag wel veel meer, dat merkte ik even later.
Toen ze weer bij ons in het hok werd gezet kreeg ik niet eens de kans om even buiten te gaan scharrelen. Desiree ging meteen vóór mij staan en ze keek me streng aan vanonder haar kuif. Jammer hoor!
En ondeugend zijn is nu ook moeilijker geworden met onze weer goed ziende mama.
Ik wilde wel dat Ma Tok haar schaar kwijtraakte, dan zouden wij, o nee, dan zou IK, tenminste weer eens naar buiten kunnen. Waarom duurt groot worden toch zo lang?

2 opmerkingen:

  1. Anne C, wat heb je al grote poten zeg! En jammer dat het ontsnappen niet gelukt is. Maar wees blij voor je broedmoeder dat ze weer heel goed kan zien, dan kan ze goed opletten dat er niet zo'n grote engerd aan komt vliegen, ook al kan die niet bij jullie komen. Maar toch...

    BeantwoordenVerwijderen