maandag 14 december 2015

Ma Tok en haar schoonmaakaanval


Maria:
Ma Tok had het zaterdag weer eens op haar heupen.

vies huis
Ons hele huis werd leeggehaald, zelfs de houtsnippers werden verwijderd.
En toen begon het schrobben en poetsen.
De zitstokken, de mestplanken, de legnesten, ons lekkere bord, de waterbakken, alles was naar buiten gesleept en werd daar onder handen genomen.
Met een schuursponsje en dierverblijfreiniger en met water natuurlijk.
Toen Ma Tok net was begonnen met haar gepoets van al ons meubilair begon het te regenen. Ik dacht dat zij dat wel prettig zou vinden, dan hoefde ze niet zoveel water uit de slang te laten
vies meubilair
komen. De regen hielp een handje mee, zou je kunnen zeggen. Maar dat klopte toch niet. Integendeel, Ma Tok vond die regen heel vervelend, omdat zij nu zelf ook nat werd.
En dat terwijl zij net had gezegd dat zij lekker onder de douche zou gaan als zij klaar zou zijn met ons huis.
Dan maakt het toch niet uit dat zij alvast een beetje nat werd?
Mensen zijn rare wezens.
Maar goed, alles werd driftig met het schuursponsje bewerkt en ik moet toegeven: het was nodig.
Er kwam best veel troep van onze spullen.
Ik zal voor de eerlijkheid ook vermelden dat er weer eens twee legnesten door ons waren bevuild, omdat wij weer van de eieren hadden gegeten. Maar dat was nu niet zo erg, ze moesten toch schoongemaakt worden.
Ma Tok rustte niet voordat alles weer helemaal tiptop schoon was.
Toen ging zij alles afdrogen en in de schuur leggen. Anders zou dat afdrogen weinig helpen, omdat het nog steeds regende, zelfs
inkijkje op het plateau door het kleine deurtje
harder dan in het begin.
Ons huis werd helemaal geveegd met de bezem en toen kwamen de meubels er weer in te staan. Nog steeds kale legnesten, omdat we nog niet over het eieren pikken heen waren.
Alles werd naar tevredenheid van Ma Tok neergezet en daarna kwamen de nieuwe, schone, droge houtsnippers op ons plateau te liggen.
Wat zag ons huis er weer prachtig uit!
We kregen vitamientjes door ons drinkwater en daarna ging Ma Tok alles opruimen.
Er verdwenen dingen in de schuur, in een vuilniszak, die ook
het frisse plateau met mestplank en zitstok
de schuur in ging, in het huis voor de was (de droogdoeken) en toen ging Ma Tok naar boven. Naar haar douche, neem ik aan, al was dat nauwelijks meer nodig, ze was kleddernat geworden.
Ik hoop dat zij niet echt ziek wordt, want ze was al snipverkouden toen ze aan het schoonmaken begon. Maar gelukkig is zij niet zo snel ziek. En als zij toch ziek is zegt ze: "Gewoon doorlopen, dan heb je er het langste plezier van."
Alleen is haar humeur dan niet zo zonnig, niet om over naar huis te schrijven, zou je kunnen zeggen.

Aan het einde van haar schoonmaakactie hebben wij met ons allen heel hard "HOERA" voor Ma Tok gekakeld, als dank voor het fijne schone huis. Zij kwam in het huis voor het raam kijken om te zien waarom wij zo kakelden, dus ze heeft het in elk geval gehoord. Ze had andere kleren aan, dus ik denk dat ze toch haar douche had genomen.

3 opmerkingen:

  1. Nou,zeker HOERA voor mevr. Tok! Blinkend schoon terwijl het nog niet eens voorjaar is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja,ja, Ma Tok. En maar snotteren! Nu begrijp ik waarom het zo lang duurt! De volgende schoonmaakbeurt moet nu maar even wachten, vindt u ook niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beterschap, Ma Tok!
    En als u weer wat hersteld bent, gaat u toch nog zeker wel wat eetbare kerstversiering ophangen in het Tok-huis? Of zijn de hangslierten soms op?

    BeantwoordenVerwijderen