maandag 29 augustus 2016

Maria's varia


Maria:
Ik mag van Ma Tok zelf weten waar over ik wil kakelen tegen u. Dat is een hele eer, want meestal krijgen wij een onderwerp van haar, waar we dan iets over mogen vertellen.

broedse Pippa op Ma Tok's hand
Ik zal beginnen met u bij te kakelen inzake Pippa.
"Pippa?" hoor ik u denken.
"Wat was er dan met haar aan de hand?"
Wel, zij is alweer een hele maand broeds geweest. Ze deed niets anders dan in een legnest zitten met haar blik op oneindig en haar verstand op nul.
Ma Tok tilde haar iedere dag trouw van het nest af en zette haar buiten neer. Zij deed dit als ze net iets lekkers voor ons had gestrooid in de tuin. Pippa nam een paar snaveltjes vol, maar dan rende ze weer naar binnen, naar haar niet bestaande broedeieren. Rare meid!
Maar een paar dagen geleden bleef ze opeens in de tuin rondhangen en 's avonds ging ze samen met ons op stok!
Ma Tok was heel blij en opgelucht
Laza met zijn ingekorte staart
en wij allemaal ook. Nu is Pippa weer helemaal normaal en dat is maar goed ook, want de rui-tijd is weer aangebroken.
Dat betekent dat wij onze veren laten vallen om ze te vervangen door nieuwe. Zo krijgen wij elk jaar een heel nieuw pakje.
U zult wel begrijpen dat we niet al onze veren tegelijk kwijt zijn, dan zouden we kaal rondlopen en dat zou geen gezicht zijn en ook te koud, hoewel dat op het moment wel mee zou vallen.
Nee, er vallen elke dag een stelletje veren op de grond en elke dag groeien er weer wat nieuwe. Zo gaat het langzamerhand. Maar bij sommigen gaat het wel een beetje raar.
Desiree vrijwel zonder staart
Desiree is nu bijvoorbeeld haar hele staart kwijt en LazaRus' lange singels zijn ook gevallen. Zorro heeft nu een mooiere staart dan zijn vader. Hij gaat niet in de rui, omdat hij net zijn eerste blijvende verenpak heeft. Voor hem komt het volgend jaar pas.
Als wij ruien hebben wij veel energie nodig voor het maken van onze nieuwe veren.
Voor het leggen van eieren hebben wij dan niet zoveel fut meer, zodat onze eierproductie dan op een laag pitje staat.
Vita in de rui
Ook zijn wij soms niet helemaal lekker, we voelen ons niet op ons best. Het lijkt wel of Vita daar op het ogenblik nogal last van heeft. Zij is veel trager in alles wat ze doet, zelfs het heerlijke eivoer, waar ze zo dol op is, gaat er maar snaveltjesmaat in.
Vita is natuurlijk ook al wat ouder en ze is nogal mishandeld in haar jonge jaren, toen ze nog als legkip moest werken. Misschien dat het daardoor komt dat ze nu wat meer moeite heeft met het wisselen van haar veren. Ik hoop dat zij zich snel weer beter voelt, Ma Tok geeft haar al extra aandacht en lekkers.
Ze heeft Vita ook een beetje onderzocht, maar zij kan niets vreemds ontdekken.

Zo, ik hoop dat u tevreden bent over mijn eigen kakel-verhaal, want dit was het voor vandaag.

3 opmerkingen:

  1. Fijn om weer iets over Pippa te horen maar vooral fijn dat ze niet meer broeds is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lelijke 'eendjes' worden het toch als ze in de rui zijn. Geen wonder dat ze zich niet lekker voelen. Je zou van schaamte in een hoekje kruipen! Sterkte Vita!

    BeantwoordenVerwijderen