vrijdag 14 oktober 2016

Geel


Desiree:

Er blijven maar steeds meer duiven komen hier in de Tok-tuin.
Ma Tok zegt dat dat komt omdat ze ons eten zo lekker vinden en ook omdat ze dat zo makkelijk kunnen pakken, ze hoeven niet op zoek naar voer, zoals wanneer ze niet in de buurt van onze tuin zouden wonen. Ze zijn behoorlijk brutaal en dat wordt steeds erger. Ze doen net alsof zij hier eigenlijk horen, terwijl dat toch niet zo is.

duiven
de kuikens worden al groot
Een tijdje geleden kwam er telkens een grote vogel hier duiven vangen en niet om ze in een kooitje te doen, maar om ze op te peuzelen.
Vreselijk!
Ik was eerst erg bang dat hij mijn kuikens ook voor duiven zou aanzien, maar gelukkig is hij al een heel tijdje niet meer langs geweest en mijn kleintjes worden steeds groter, vooral Anne C.
En als ze maar groot genoeg zijn geworden durft die engerd ze vast niet meer te pakken.
De volwassen kippen laat hij ook met rust.
Of zou dat komen omdat Laza ons op tijd waarschuwt, zodat we kunnen wegduiken op een veilig plekje?

zieke duif
Maar ik had het over duiven en niet over enge grote vogels.
Ma Tok heeft pas geleden zo'n duif opgepakt.
Het beestje zat al een paar uur stil op de grond en dat betekent dat er iets met hem of haar aan de hand is.
Het was nog een jong vogeltje, al had het wel veren en het had ook kunnen vliegen, anders was het nooit in onze tuin terecht gekomen.
Op de foto hiernaast kunt u zien hoe een zieke duif zit, helemaal in elkaar gedoken. De duif op de foto is niet het duifje dat Ma Tok oppakte. Zij had toen iets anders aan haar hoofd dan foto's maken. Nee, deze foto is van het internet, net als het volgende plaatje.
Ma Tok ging met het kleintje naar Pa Tok en die was het met haar eens dat er iets aan de hand moest zijn met dit beestje.
Dus togen zij samen met de kleine in de auto weer naar het vogelasiel.
duif met "het geel"
Daar werd het duifje bekeken en de diagnose werd al snel gesteld: het beestje leed aan wat "het geel" genoemd werd.
Helaas was er niets meer aan te doen, het duifje was al te ver heen. Omdat het ook erg besmettelijk is werd de vogel in een draagbaar hokje opgesloten om naar de dierenarts te worden gebracht. Die zou het arme zieke dier een spuitje geven om het uit zijn lijden te verlossen.
Ma Tok vroeg of het nog kwaad kon voor haar kippen in de tuin, wij dus, omdat wij met de zieke in aanraking konden zijn geweest.
Gelukkig viel dat mee, alleen het drinkwater en het voer moesten vervangen worden. Dat deed Ma Tok meteen toen zij weer thuis kwam.
En tot nog toe is er hier gelukkig niemand ziek geworden.

Ma Tok: met dank aan het internet voor de duivenfoto's.

4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Madame Kruidenbladkat: het betreft hier de Stadsduif (Columba livia domestica). Oftewel een afstammeling van de Rotsduif.
      In Mokum ook wel de luchtrat (schijtbeesten), patateters genoemd.
      Het Paleis op de Dam heeft voor de duiven iets rotsachtig.

      Verwijderen
    2. Ik dacht dat het houtduiven waren hier in de tuin. Ze zijn lichtgrijs met een zwart halsbandje en ze wonen in de bomen en waarschijnlijk ook in de openingen van de huizen.

      Verwijderen
  2. Ach, wel zielig voor het duifje maar gelukkig is hij uit zijn lijden verlost.

    BeantwoordenVerwijderen