maandag 17 oktober 2016

Rassen en kleuren


Geertrui:

kuifhoen Desiree
kuifhoen Geertrui

Ik besefte vandaag opeens dat er in de Tok-tuin nog maar twee Hollandse kuifhoenders zijn. Dat zijn Desiree en ik.

chabo Maria en kruising chabo/kuifhoen Wiske 
Nadine, de enige bruine hen in de tuin




















Verder zijn er alleen nog maar Chabo's en geredde legkippen. En kruisingen tussen kuifkippen en Chabo's natuurlijk.

de 2 geredde legkippen Yvonne en Yvette
Het wordt zo wel een beetje een allegaartje, maar dat vindt Ma Tok juist wel lollig.
Het staat gezellig, vindt ze, die verschillende soorten door elkaar.
Ze vindt het wel jammer dat er nog maar één bruin hennetje is, verder zijn we allemaal wit en zwart of een mengsel daarvan. En als wij telkens broeden op eieren van onszelf zal daar niet snel verandering in komen, omdat Laza zwart met wit is en het overgrote deel van ons dus ook. En nu zijn zowel Zorro als Anne C ook diezelfde kleuren.


Dus nu is Ma Tok al aan het bedenken hoe ze dat kan veranderen.
Ze weet natuurlijk nog helemaal niet zeker of er volgend voorjaar iemand broeds zal worden hier, maar ze laat haar gedachten er toch al over gaan.
Ze heeft bijvoorbeeld het idee opgevat om ons te laten broeden op bevruchte eieren van andere kippen. Chabo's of misschien Serama's.

Serama hen en haan (foto internet)
Serama's lijken erg op Chabo's, maar ze zijn nog kleiner van stuk.
Ze schijnen heel veel verschillende kleuren te kunnen krijgen, alleen weet je niet van te voren welke kleur er uit een ei komt. Dat vindt Ma Tok wel spannend. Alleen weet je dan nog niet of er nu eens een bruine kip uit het ei zal kruipen.
En dat was nu juist de bedoeling.
Dus misschien moet zij maar eitjes van Chabo's nemen, dan heb je er tenminste nog iets over te zeggen.
Verder kunnen Serama's niet zo goed tegen de kou. Nu is het de laatste winters niet zo erg koud geweest, maar je weet niet of dat de volgende winters zo blijft. Serama's kunnen eventueel in de winter in huis gehouden worden, in een konijnenhokje bij voorbeeld, omdat ze zo klein zijn, maar of dat nu de bedoeling is... Ma Tok weet het gewoon nog niet. Zijn er misschien lezers die voor dit probleem een oplossing hebben?
Of een idee, dat is ook al goed.
Het zou wel leuk zijn voor de afwisseling in de Tok-tuin.
Zo is Ma Tok altijd aan het bedenken hoe ze het leven voor ons (en ook voor haarzelf en Pa Tok natuurlijk) prettiger en gezelliger kan maken.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind die zijde hoenen van Mevrouw Ali ook wel mooi. Zijn die er ook in het bruin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of een verrassingseierenpakketje halen, multicolor. Of Ma Tok geblinddoekt laten graaien uit bak met eieren van diverse rassen bij de kippenboer, gewoon op gevoel dus. Of Pa Tok dat laten doen, of om de beurt. Of Igor laten kiezen. Dat kan als volgt: van lege dozen een paar schuilhutten maken, met daarop geplakt een foto van een kippensoort, op elke doos weer een andere. De eerste doos waarin Igor een dutje gaat doen, bepaalt de op te halen kippensoort. Foto dus meenemen.
    Of een dartbord maken met kiprasfoto's erop. Pa Tok niet laten gooien, want dat gaat zeker helemaal mis, maar Ma Tok dat laten toen, bijvoorbeeld 5 keer. De vaakst getroffen foto bepaalt de kippensoort. Gooien kan met en zonder blinddoek. Muur uitzoeken die toch al niet te mooi meer was. Twintig pijltjes moet genoeg zijn, tenzij de wijnfles al werd geopend.
    Graag foto's maken wanneer de acties plaatsvinden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fantastische ideeën, mevrouw Katblad! Wij nemen ze zeker in overweging.

      Verwijderen