maandag 31 oktober 2016

Witte veren


Nadine:

Wat hebben we gelachen om de mop van Geertrui.
Zij blijft toch een rare vogel.
Ik vind het wel knap dat zij telkens weer wat geks kan verzinnen, mij zou dat nooit lukken.

Geertrui is weer mooi wit na de rui
Ik hoop dat zij nog lang bij ons blijft, ze is na Desiree de oudste hier in de Tok-tuin. Ze is al negen jaar oud, dat is ook best een mooie leeftijd voor een kip.
Nu ze bijna door de rui heen is ziet zij er weer patent uit, haar kuif is mooi vol en ze is ook weer netjes wit geworden. Haar oude veren waren een beetje viezig, dat komt omdat het haar nooit zoveel kan schelen hoe ze eruit ziet. Het zal dus waarschijnlijk niet zo lang duren, die witheid. Ma Tok noemt haar nu weer "sneeuwkip", dat past goed bij haar. Vlak voor de rui had ze beter "modderkip" kunnen zeggen, ze zag er niet uit.
Geertrui met haar mooie volle witte kuif
Ik heb al tegen haar gezegd dat het nu de tijd is om haar veren mooi wit te houden, maar ze antwoordde dat ze dat veel te veel moeite vond.
"Ik zie mezelf toch niet", zei ze en dat is natuurlijk zo.
"Maar wij vinden het fijn om naar een mooie witte hen te kijken", probeerde ik nog, maar het mocht niet baten.
"Als je mij vies vindt kijk je maar de andere kant op",  zei ze.
Het is dus onbegonnen werk om haar te "bekeren" en ik laat het nu maar zo.
We zijn allemaal zo'n beetje klaar met onze verenwisseling en dat is maar goed ook, want wat wordt het koud in de nachten, vindt u ook niet?
Wij zijn altijd blij als Ma Tok
lekker tegen elkaar aan kruipen op de stok
onze deur komt sluiten 's avonds, dat scheelt een hoop warmteverlies.
En dan gaan we lekker tegen elkaar aan zitten op de stok. Soms wordt het dan weer te warm en dan schuiven we wat uit elkaar. Zo kunnen wij de temperatuur uitstekend regelen. Een kachel hebben we echt niet nodig.
Wij leggen geen eieren meer op
Yvonne en Yvette zijn ook mooi wit
het ogenblik. Dat komt omdat wij te weinig daglicht krijgen, dan gaat onze rustpauze in.
Yvonne en Yvette leggen nog wel, dat komt vast omdat zij geprogrammeerd zijn om veel eieren te leggen.
Ma Tok heeft al een paar keer tegen hen gezegd dat ze van haar in de winter ook best vakantie mogen houden, maar ze blijven hun enorme eieren produceren. De twee grote witte dames hebben ook weer prachtige nieuwe veren gekregen.
Omdat zij in een hok met een grote ren zitten worden zij niet zo smerig als Geertrui.
En volgens mij vinden ze het ook best fijn om er mooi uit te zien. Toen ze hier kwamen waren ze zo zielig en kaal, dat willen ze nooit meer, hebben ze gezegd. En dat begrijp ik volkomen.
Ze hebben het nog steeds prima naar hun zin hier in de Tok-tuin, al lopen ze niet vrij rond. Ze hebben vrijheid genoeg, vinden ze zelf, en ruimte ook.
En heerlijk eten en een fijn groot nachthok, wat wil een ex-legkip nog meer?

2 opmerkingen:

  1. Als de witte dames Y. zoveel eieren blijven leggen, zijn ze in feite dus nog steeds legkippen, toch? Alleen dan wel vrij. Dus wat dacht u ervan om hen voortaan vrije legkippen te noemen? Dat woordje "ex" houdt in dat ze iets waren wat niet leuk was, terwijl ze nu juist iets zijn dat wel leuk is! Namelijk twee fantastische, talentvolle, VRIJE legkippen! En die eieren van hen (of hullie) zijn me een partij lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien iets voor de Piratenpartij Mevrouw Ma Kattenkruidblad ?

      Verwijderen