woensdag 30 november 2016

Annette: kuiken of hen?


Annette:

Ik heb u iets belangrijks te vertellen.
Ik ben namelijk een soort van volwassen geworden vandaag.

Annette's eerste eitje
Wat ik daarmee bedoel?
Kunt u het niet raden?
Ik heb mijn eerste eitje gelegd.
Toen ik het aan mama Desiree vertelde stond zij helemaal versteld. "Nu al?" riep ze uit. "Wat gaat de tijd toch snel. Het lijkt wel of de dagen steeds vlugger gaan naarmate je ouder wordt."
Ze prees mij uitbundig en toen we allemaal bij elkaar in de tuin aan het scharrelen waren vertelde zij het tegen iedereen.
Ik werd door alle hennen gefeliciteerd en Laza gaf mij een dikke vette knipoog. "Nu zijn er dus geen kuikens meer in de Tok-tuin," zei hij en ik voelde me echt groot.
Annette is leghen geworden
Nu hoor ik er helemaal bij, bij de volwassen hennen.
Mijn broertje Anne C vroeg aan mij of het pijn had gedaan, dat eitje leggen. Natuurlijk zei ik dat dat heel erg was meegevallen.
Ik vond het erg aardig van hem dat hij daaraan had gedacht, hij is een lieve jongen, al kraait hij de laatste tijd wel erg hard. Ik hoorde Ma Tok al zeggen dat zij bang was dat hij net zo hard en zoveel zou gaan kraaien als een kuifhoen. Die kraaien meer en luider dan een Chabo. En Anne C heeft natuurlijk wel een kwart kuifhoen in zich. Ik heb al tegen hem gezegd dat hij zich een beetje moet matigen, omdat hij anders niet kan blijven.
Dan wordt hij ook weggebracht, net zoals Julius ooit weg moest omdat hij veel te vaak en te hard kraaide.
En ik zou het best leuk vinden als mijn broedbroertje ook in de Tok-tuin kan blijven.
Ma Tok heeft mij ook geprezen om mijn mooie eitje. Het zag er perfect uit, zei zij. Een prachtige vorm en mooi van kleur. Hoe zij wist dat dat ei van mij was? Het was een erg klein eitje en hennen leggen naarmate zij ouder worden steeds grotere eieren. Niemand van de familie Tok legt meer zulke kleine eitjes, voor een Serama-eitje was het weer te groot, dus er was maar één conclusie mogelijk: het was een eitje van mij. En dat was ook zo, ze had helemaal gelijk.

Annette hoort vanaf nu bij de "grote kleintjes".
Omdat het winter is geworden zal ik waarschijnlijk niet elke dag een ei leggen, mama Desiree denkt dat dit voorlopig mijn eerste en laatste ei van het jaar zal zijn, maar dat komt in de lente wel goed, zei ze. Zij is oudste en de wijste hen, dus zij kan het weten.
En nu ga ik even flink wat eten, want je krijgt er wel honger van, hoor, van dat leggen.

6 opmerkingen:

  1. Wij hadden toch echt verwacht dat Annette witte eieren zou gaan leggen! Maar nee dus. Het is wel een erg mooi ei trouwens. Perfect van vorm, zo te zien. Onze hartelijke felicitaties!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een Chabo legt witte tot lichtbruine eitjes. Misschien lijkt het ei op de foto donkerder dan het in werkelijkheid was.

      Verwijderen
  2. Wies van der Plas30 november 2016 om 21:24

    We Zijn erg blij dat u ook weer eieren legt Mevrouw Bladkat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eh, oh! Teveel gefotoshopt soms, Ma Tok? Geeft niet hoor, zolang u dat maar erbij vermeldt...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Knappe meid! Nu alvast geoefend voor volgend jaar? Slim hoor, ze zien je nu in ieder geval voor volwassen aan.

    BeantwoordenVerwijderen