vrijdag 17 juni 2016

Overpeinzingen van Odette


Odette:
Desiree blijft mij verbazen. En mij niet alleen, nee, de hele familie Tok staat versteld van haar. Want, u begrijpt het vast al, ze is toch weer gaan broeden. Ma Tok had haar een paar nep-eitjes gegeven en daar bleef ze heel trouw dag en nacht op zitten. Ze ging wel eens even wat eten of drinken, maar daarna rende ze weer terug naar haar "nest".

Desiree zit op haar eitjes
Het is toch heel bijzonder, een hen van twaalf jaar oud, die nog kloek wil worden.
Ik hoop dat het haar allemaal niet te zwaar gaat vallen, maar ze is vastbesloten om dit tot een goed einde te brengen, dus we zullen er het beste maar van hopen.
Ik hoop niet dat ze weer zes kuikens krijgt, dat is namelijk al een keer voorgekomen.
ZES van die drukke boefjes, ik moet er niet aan denken.
Nee, ik ga liever in mijn eentje op een rustig plekje zitten nadenken over van alles en nog wat. Over kuikentjes ook, ja, maar erover nadenken is heel wat anders dan ze moeten
foto van jaren geleden: Desiree met 6 kuikens
uitbroeden en opvoeden.
Ik ben meer van de theorie, zullen we maar zeggen.
Maar Desiree denkt daar dus anders over dan ik en dat is haar goed recht.
Het betekent denk ik wel dat zij gezond is, anders zou ze vast niet gaan broeden.
Ik heb gehoord dat de meeste kippen niet ouder worden dan tien jaar, maar er schijnen rassen te bestaan die wel twintig jaar kunnen leven. Ik weet niet of de Hollandse kuifhoender tot zo'n ras behoort, maar je zou het bijna gaan denken.
Odette (links) voelt zich nog prima
Ik ben zelf ook alweer zes jaar oud, toch voel ik me nog prima. En Geertrui, die is ook al negen geworden. Haar zus is pas overleden, maar de overlevende Geertrui is nog bij ons, dat is ook al best bijzonder. Vooral omdat ze nog zulke rare streken uithaalt.
Ik hoorde ook dat legkippen meestal niet ouder worden dan een jaar of drie. Dat komt omdat ze zijn doorgefokt en niet goed behandeld toen ze jong waren. Dus onze Vita, Yvonne en Yvette zijn eigenlijk ook al oud, al zou je dat niet zeggen. En het was dus ook niet vreemd dat Vera al is overleden, zij was al drie jaar.
Ik hoop dat de overgebleven legkippen nog heel lang van hun vrije bestaan hier in de Tok-tuin mogen genieten en dat zij daarmee alle statistieken voor gek zetten.
Laza is zeven jaar, ook al van middelbare leeftijd.
Misschien wordt het tijd dat hij wat hulp krijgt van een beginnend jong haantje. Ik weet niet of dat kan, of dat er dan grote ruzie zal ontstaan tussen de oude en de jonge haan. Als iemand daar iets over kan vertellen hoor ik dat graag.
Dan kan ik Ma Tok vertellen of het een goed idee is om Zora, als ze een haantje blijkt te zijn, hier bij ons te laten blijven in de Tok-tuin.

2 opmerkingen:

  1. Wies van der Plas19 juni 2016 om 23:40

    Briljant die eerste foto.
    Odette kan zo op voor een Omo reclame.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ruzie-makende haantjes? Dat worden dan erg leuke verhalen! Gewoon doen!

    BeantwoordenVerwijderen