maandag 18 april 2016

Het plan van Ma Tok


Wiske:
Ma Tok heeft iets heel bijzonders gedaan.
En ik ben er heel blij om, net zoals Nadine, Odette, Pippa en mama Maria.

Yvonne en Yvette (vooraan)
Alle chabo's dus.
Ma Tok heeft gezegd dat het geen straf was, maar gewoon een maatregel ter beveiliging van ons, kleintjes.
Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig geworden naar die maatregel van Ma Tok. Ik zal het allemaal netjes vertellen zoals het is gebeurd.
U weet vast nog wel dat Yvonne en Yvette Odette zo hadden toegetakeld. Gelukkig hebben ze beterschap beloofd, maar het is voor hen erg moeilijk om zich aan hun belofte te houden.
Onze rode kammetjes zien er voor hen erg aanlokkelijk uit, denk ik, want een paar dagen geleden liep Nadine met kleine korstjes in haar kam en ook Pippa was al aangepikt.
Maria en Wiske veilig bovenop de hordeur
Mama Maria heeft tegen mij gezegd dat ik altijd uit de buurt van Yvonne en Yvette moet blijven, omdat zij zich niet kunnen inhouden.
Ik begreep daar toen nog niets van, maar nu wel.
Daarom zitten mama en ik ook altijd bovenop de hordeur te slapen en niet op de stok.
De laatste nachten zat Odette ook bij ons en Nadine zat op de achterste stok, zover mogelijk bij de grote witte hennen vandaan. Pippa bleef in een legnest overnachten. Ook overdag keken wij voortdurend om ons heen om te kijken of er niet zo'n grote witte kip in onze buurt was.
Yvonne en Yvette in het oude hok
Ma Tok was niet gelukkig met deze toestand en toen heeft zij een plan bedacht.
Desiree haar kuif was weer aardig genezen, zoals u hebt kunnen lezen in haar verhaal, zodat zij wel weer in de tuin kon rondlopen.
Het oude hok stond dus leeg.
En daar heeft Ma Tok gebruik van gemaakt.
Zij heeft de twee grote witte dames 's avonds uit ons huis gehaald en hen in het oude hok op de stok gezet.
Nu zitten zij daar dus veilig. Veilig voor ons, kleintjes, maar ook voor henzelf. Zo kunnen zij niemand pikken en houden ze
Yvonne en Yvette samen in de ren.
zich automatisch aan hun belofte. Ma Tok heeft de volgende dag het hok uitgebreid door de lange ren er voor te zetten, zodat Yvonne en Yvette nu een héél groot hok hebben. Ze heeft er voor hen ook nog een grote plant in gezet, om verveling te voorkomen.
Door Ma Tok's maatregel zitten Nadine en Odette weer lekker op de stok tussen de anderen in. Mama en ik blijven op de hordeur, omdat dat nu eenmaal van het begin af aan óns plekje is geweest en dat blijft het ook.
En Pippa?
Dat is een ander verhaal, dat hoort u de volgende keer.

1 opmerking:

  1. Die 2 witten hebben het zo toch ook goed? Een privé woning met groot terras en een eigen plant.

    BeantwoordenVerwijderen