woensdag 4 november 2015

Vreemde verzorgster


Wiske:
Vrijdagavond zat ik lekker met mama Maria op de bovenrand van de hordeur om te gaan slapen toen niet Ma Tok, maar een vreemde vrouw bij ons naar binnen kwam.

Wiske met mama Maria op de hordeur
Ze deed het licht aan en ze ging ons tellen.
Wij waren allemaal binnen, want het was al hartstikke donker en Laza had al een hele poos geleden geroepen dat het stoktijd was.
De vrouw deed, net zoals Ma Tok dat altijd doet, het licht weer uit en de deur dicht, zodat wij veilig binnen konden slapen.
Dat deden wij dan ook.
De volgende morgen kwam diezelfde vreemde vrouw, die nu niet meer zo erg vreemd was, omdat wij haar de vorige avond al hadden gezien, de deur weer voor ons open doen.
Wij mochten weer naar buiten.
Wiske, lekker in de tuin
Dat vind ik altijd fijn, ik ren meestal zo hard mogelijk door de deur de tuin in. En als ik nog op het plateau zit vlieg ik vlak langs Ma Tok's hoofd naar buiten.
Soms gaat dat niet helemaal goed, ik ben wel eens tegen haar hoofd aangevlogen, sindsdien zet zij een stapje opzij als ze de deur open doet.
Ma Tok had de andere vrouw vast gewaarschuwd, want zij deed ook een stapje naar achteren na het openen van de deur.
Ze gaf ons lekker ei-krachtvoer op ons bruine bord en ze ging kijken of er eieren in de legnesten lagen. Ja hoor, drie stuks.
Ze nam ze mee naar de schuur, net zoals Ma Tok dat altijd doet. Eigenlijk deed zij alles zo'n beetje hetzelfde als Ma Tok.
Zou zij van zichzelf zo slim zijn, of zou Ma Tok haar zo goed
met z'n allen
hebben geïnstrueerd?
Die avond was Ma Tok er zelf weer. Ze vroeg aan ons of we het goed hadden gehad toen zij er niet was. Niemand gaf haar antwoord, want iedereen sliep al. Toen de volgende ochtend weer diezelfde vrouw, die nu helemaal niet meer zo vreemd was, ze was al bijna vertrouwd, die vrouw dus, weer de deur voor ons opende, dacht ik eerst dat Ma Tok boos was omdat niemand haar de vorige avond antwoord had gegeven. En ik was bang dat Ma Tok nu nooit meer terug zou komen bij ons.
Toen ik dat aan mama Maria vroeg begon zij te lachen. "Welnee, joh, zo is Ma Tok helemaal niet, die heeft heus wel begrepen dat wij te slaperig waren om te antwoorden." Toen was ik weer gerust.

iedereen gaat weer slapen in het Tok-huis

En helemaal toen Ma Tok die avond weer zelf kwam om onze deur dicht te doen.
Nu vroeg zij niets, ze zei alleen met een glimlach: "Welterusten allemaal" en toen gingen we allemaal lekker slapen. En de volgende dag was alles weer helemaal normaal, Ma Tok was er 's morgens en 's avonds, zoals het hoort.

2 opmerkingen:

  1. En mevrouw Katblad had er nog een heel karwei aan om de poep van haar schoenen te schrapen. Volgende keer zal zij speciale kippenschoenen aantrekken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ma Tok heeft ook speciale kippenschoenen van plastic, die spoelt zij af na gebruik.

      Verwijderen