maandag 5 oktober 2015

Opvoeding


Wiske:
Hebt u genoten van het feest van Leiden?
Drie oktober heet het, geloof ik.

het slaapplekje van Maria en Wiske, bovenop de hordeur
Wij wel, we kregen heerlijk eten en ik mocht van mama Maria wat langer opblijven.
Het is niet zo dat ik anders vroeger op stok ga dan zij, ze stuurt me dan wel naar binnen, maar daar ga ik natuurlijk niet meteen op ons plekje bovenop de hordeur zitten.
Nee, ik ga eerst nog even in de legnesten kijken, of er eieren liggen. Soms zit er iemand in zo'n nest en dan maak ik een praatje met haar.
Dan ga ik mijn krop lekker vol eten, mama is dan toch nog buiten, dus ze geeft mij geen standje als ik teveel naar binnen prop.
de voerbak vlak boven de vloer, ver van Wiske's slaapplek
Met een volle krop slaap je veel lekkerder dan met een lege, dan krijg je midden in de nacht opeens trek. En dan kan ik niet van de stok af gaan om te gaan snavelen, want dan zit mama Maria natuurlijk wel vlak naast mij en zij merkt het direct als ik van haar weg schuifel om stilletjes naar beneden te gaan. Ik heb dat een keer geprobeerd, maar geloof me, dat doe ik geen tweede keer. Wat werd ze boos! En waarom nou eigenlijk?
Als je honger hebt ga je toch gewoon eten?
"Nee," zei ze, "het is nu tijd om te slapen en niet om te eten."
Ik vind dat onzin, maar ik zorg
pappa Laza knipoogt naar Wiske
sindsdien dus dat mijn krop nokkie-vol zit als mama ook naar binnen komt om te gaan slapen. Laza zag mij een keer schrokken toen Maria nog buiten was en hij al binnen. Hij knipoogde naar mij. Hij vind mama vast ook een beetje te streng. En hij is mijn papa, dus hij heeft bijna net zoveel over mij te zeggen als mama.
En ik ben nog in de groei, daar houdt mama vast geen rekening mee.
Zij is zeker vergeten hoe het was toen zij eerder een opgroeiend hennetje bij zich mocht houden. Toch heeft zij dat drie keer meegemaakt, Nadine, Odette en Pippa zijn allemaal broeddochters van haar en zij mochten allemaal hier blijven wonen in de Tok-tuin.
Het is mogelijk dat die wat meegaander waren dan ik, ik ben tenslotte maar een halve Chabo, mijn andere helft komt van Keetje, die een kuifhoen is.  En een kuifhoen is groter dan een Chabo, dus ik moet harder groeien dan Nadine, Odette en Pippa dat moesten toen zij nog klein waren. En mama Maria is zelf ook een Chabo, dus ik denk dat zij zelf ook nooit zoveel honger heeft gehad als ik.
Gelukkig begrijpt Laza mij wel, hij is echt een fijne papa.
En hij is de baas van alle hennen in de tuin, zelfs van mama Maria.

3 opmerkingen:

  1. Is Wiske nu een hoenbo of een kuifcha? Of was dat nog niet besloten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig dat papa Laza een oogje toeknijpt! Mijn kipjes vinden het heerlijk om nog wat te eten als het avond is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die moeder is veel te streng voor haar dochter. Laat ze maar naar haar vader luisteren.

    BeantwoordenVerwijderen