donderdag 2 oktober 2014

Mag ik mij even voorstellen?



Laza Rus Tok





























Mag ik mij even aan u voorstellen?
Mijn naam is Laza Rus Tok en ik ben hier de baas.
Ik ben de enige hier die de dubbele naam Rus Tok mag voeren, de andere hier wonenden heten alleen Tok. Natuurlijk hebben ze wel allemaal een eigen voornaam, anders wordt het te lastig bij het roepen.
De anderen zijn hennen, ik ben de enige haan, zoals dat hoort bij ons soort dieren.


Een paar jaar geleden woonde ik in Stolwijk, bij dierenhandel Hoogendoorn. Ik had het daar best naar mijn zin, ik had een ruim hok samen met een paar hennetjes. Voor wie geen verstand heeft van kippenrassen: wij zijn Chabo's, het mooiste ras dat er bestaat. We hebben korte poten, een fier rechtopstaande staart en prachtige kleuren. Als u naar de foto hieronder kijkt ziet u dat ik niet lieg. Op een dag kwamen er een man en een vrouw samen met de baas van het spul in Stolwijk voor ons hok staan. De baas prees mij aan (natuurlijk, ik ben tenslotte de mooiste haan die er is) en de mensen waren het er snel over eens: ik mocht met hen mee. Ze wilden ook nog 2 hennetjes, voor mijn harem, zeiden ze. Ze kozen een mooi bruin meisje en een mooie wit met zwarte.
Martha, Maria en Laza Rus Tok

Wij gingen in een kattenmand mee in de auto. Na een heel eind gereden te hebben stopten we voor een huis. De mand met ons erin werd door het huis heen naar een tuin gedragen, waar wij in een hok met een ren werden gezet. In de auto hadden wij onze namen al gekregen: het bruine meisje werd Martha genoemd, het witte Maria en ik Laza Rus. Die namen hoorden bij elkaar, zeiden de mensen.
In de tuin liepen nog meer kippen, ze hadden allemaal een bol met veren op hun kop; later hoorden we dat zij Hollandse kuifhoenders heetten. Door het gaas van onze ren maakten we kennis met deze dames, ik moet toegeven dat er best aardige types bij waren, al waren het geen Chabo's.


Zo, u weet nu wie ik ben en met wie ik kwam samen te wonen. Een volgende keer zal ik u informeren over hoe het verder ging in die tuin.

4 opmerkingen: