zaterdag 25 oktober 2014

Grote schoonmaak in het najaar

werk in uitvoering
Maria vertelt: Vandaag gebeurde er weer van alles in de tuin. Wij waren al een tijdje buiten aan het rondscharrelen toen de vrouw bij ons kwam kijken. Eerst controleerde ze of Desiree's staartje nog goed zat; toen dat in orde bleek ging ze van alles uit de schuur halen. Ze deed het nachthok open en ze haalde de voersilo eruit, die zette ze op de grond in de tuin, zodat we wel konden blijven eten. We kregen ook lekkere vlokreeftjes om te snoepen, omdat we een tijdje zonder ons hok moesten doen. Daarna zette ze een grote bak onder de deur van het nachthok en begon ze alles uit het hok te halen, alle bodembedekking, waarin ook wat geknoeid eten en onze poepjes van de
snoep als vergoeding
laatste nacht zaten. Dat ging allemaal in de bak. Het hok werd helemaal met een stoffer schoongemaakt en daarna ging de vrouw een grote spuit halen uit de schuur; ze pakte ook een jerrycan met wit spul erin, daar ging ze heel hard mee schudden en daarna goot ze wat van dat witte spul in de spuit. Toen ging ze ons hele nachthok van binnen natspuiten met dat spul, het werd helemaal wittig, een raar gezicht. We kwamen allemaal kijken wat er met ons hok gebeurde en toen ging de vrouw uitleggen wat ze aan het doen was. Het witte spul zou voorkomen dat er luizen in het hok bleven wonen; luizen, die kennen wij allemaal, dat zijn vreselijk
het natgespoten nachthok
vervelende beestjes, die de hele tijd over je heen lopen te kruipen en bloed uit je zuigen; als er eenmaal een paar van die naarlingen zijn heb je er zo duizenden in het hok. Wij waren blij dat de vrouw ervoor ging zorgen dat ze niet meer terug zouden komen; afgelopen zomer hadden we er veel last van gehad, toen het zo warm was kwamen ze met z'n allen vooral 's nachts ons pesten, zodat we niet konden slapen. Toen heeft de vrouw ook al van dat spul in het hok gespoten en dat hielp goed, nadat ze het twee keer had gedaan. Wij krijgen ook regelmatig twee druppeltjes in onze nek om te zorgen dat de luizen, die er toch nog doorheen komen, alsnog dood gaan.
alles weer lekker schoon
Toen het hok helemaal nat was ging de vrouw eerst de tegels in de tuin schoonvegen, er lagen heel veel bladeren en allerlei andere rommel, dat ging ook allemaal in de bak. Ze spoot ook water over de stenen en toen werd onze tuin weer mooi schoon. Van ons had dat niet gehoeven, wij scharrelen graag door de losse bladeren, maar de vrouw zei dat er achterin de tuin nog genoeg plaats was om te rommelen in de bladeren, die op de aarde lagen en dat zij het veel mooier vond als de tegels schoon waren.
Het duurde lang voordat het hok een beetje droog werd, dus de vrouw ging een handje helpen met een handdoek. De muren bleven wit, dat hoorde zo, zei de vrouw en zij kan het weten. Daarna kwamen er heerlijke nieuwe houtsnippers op de bodem en daar overheen nog wat tabak, dat is ook tegen de luizen, die houden niet van tabaksgeur. De voersilo werd weer opgehangen en helemaal bijgevuld en ons hok was weer helemaal tiptop. "Zo", zei de vrouw, "jullie bed is weer schoon, net als dat van ons, wat zullen we allemaal lekker slapen vannacht". En dan hebben we nog een uur extra ook.

5 opmerkingen:

  1. Hopelijk is de vrouw zelf ook weer helemaal schoon en luisvrij!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze schoonmaak was ter voorkoming van luizen, dus ja, de vrouw is luisvrij gebleven; dank u voor uw bezorgdheid, mevrouw Katblad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig schoon hok!

    Als ik luizen op mijn planten heb zet ik een soort thee van shag en dat spuit ik op de planten en gaan de luizen dood. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een super schoonmaak, fantastisch voor ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat mooi schoon, kom maar een keer hier langs!!!!!!!!!
    groeten aan allemaal vanuit Wellington

    BeantwoordenVerwijderen