zaterdag 22 november 2014

Kuiven

de Geetruien vertellen
Beste mensen, vandaag zijn wij weer eens aan de beurt om u wat wijzer te maken omtrent kippen.
Dat hele kattenverhaal moet u maar snel vergeten, er is toch eigenlijk maar een soort dieren dat belangrijk is en dat is de kippensoort, dat zult u toch met ons eens moeten zijn. Neem nu eens het nut van bij voorbeeld een hond: dat nut is er gewoon niet. En van een kat? Ook niet, toch? Goed, katten kunnen de duiven wegjagen uit de tuin als ze met teveel tegelijk komen, maar daar houdt hun nut toch wel op.
Desiree met uitgegroeide kuif
Nee, dan wij, kippen! We houden de tuintegels keurig schoon, we eten de groente afval van de mensen op, we zijn gezellig, maken een lief tokkend geluid en dan leggen we ook nog overheerlijke eieren!
Keetje idem
Maar waar wij het met u over willen hebben is De Kuif. Wij kuifhoenders zijn uitgerust met een prachtige bos veren op onze kop, dat is gewoon voor de sier, net zoals mensen hun haren soms in een kuif proberen te kammen; die mensenkuiven worden nooit zo mooi als die van ons, maar ze doen hun best om op ons te lijken. Wij Geertruien hebben krulveren, dus ook de veren van onze kuiven staan in de krul. Behalve dat dat mooi is is het ook handig, zo groeit onze kuif niet voor onze ogen. Bij de kuifkippen met gladde veren gebeurt dat namelijk wel, zoals u kunt zien op de  beide foto's hiernaast van Desiree en Keetje. Als hun veren na de rui weer helemaal zijn aangegroeid zitten de kuiven helemaal voor hun ogen en zien ze geen klap meer. De vrouw neemt hen dan een voor een op schoot en dan gaat ze aan de slag met een schaar. Wij zijn blij dat wij dat niet nodig hebben, het lijkt ons best eng, zo'n groot scherp knipding vlakbij onze ogen. Maar Desiree en Keetje zitten gelukkig goed stil, wij geloven dat de vrouw hen stevig vasthoudt en dan gaat het goed. Binnenkort gaat dit knippen weer gebeuren, want de beide meiden moeten alweer om een hoekje kijken als ze hun eten willen zien.
Wij houden u op de hoogte.

4 opmerkingen:

  1. Voor de gladde kuifveren bestaan toch wel leuke veerspeldjes? Of blijven die niet zitten? Erg eng, dat gepriegel met die schaar...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me ook behoorlijk eng om de kuiven te knippen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar het is voor een goed doel. Het is toch niets als ze niet kunnen zien waar en wat er ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In plaats van knippen: een lintje en een strikje, net als Pebbles van de Flinstones!

    BeantwoordenVerwijderen