donderdag 20 november 2014

Verantwoord snoepen (2)

eivoer
Pippa:Ik zou nog meer lekkere hapjes aan u laten zien. Nou, daar gaan we dan: op de eerste foto ziet u eivoer, ook wel krachtvoer genoemd. Dit bevat, zoals de naam al zegt, veel eiwitten, en het is daardoor erg goed voor ons verenpak. Wij krijgen dit altijd als we in de rui zijn. Omdat we het zo lekker vinden geeft de vrouw het ook vaak als we helemaal niet ruien, ze zegt dan dat we best nu en dan een oppeppertje mogen hebben.
granen strooivoer



Het spul op de foto hiernaast heet ruwvoer of granenmix of strooivoer. Dat is ook goed voor ons en heel erg lekker. De duiven zijn hier ook gek op en de vrouw strooit het dan ook altijd in de aarde achter in de tuin, vlakbij de grote boom, die daar staat en waar de duiven vaak in gaan zitten. Zij mogen dan een graantje meepikken. De vrouw hoopte eerst dat de duiven hiermee genoegen zouden nemen en dat ze niet in ons hok zouden komen, maar helaas...
grit en maagkiezel
En hier ziet u grit, dat zijn gemalen schelpen, die zijn nodig voor de kalk. Wij gebruiken nogal wat kalk voor de schaal van onze eieren, dus die kalk moeten we regelmatig aanvullen. Er zit ook maagkiezel doorheen, dat gebruiken wij voor onze spijsvertering. Mensen hebben dat niet nodig, maar vogels wel. Dit is niet echt snoep voor ons, maar we vinden het wel lekker en we voelen dat we het nodig hebben, dus het moet er wel zijn.
uitvergroot vlokreeftje
En links ziet u de vlokreeftjes, rechts is er eentje uitvergroot. Op de foto van de ene grote kunt u zien waarom ze vlokreeftjes heten. Het zijn gevriesdroogde kreeftjes en ze hebben een beetje de vorm van een vlo. Dus als u nog nooit een vlo hebt gezien dan weet u nu ook hoe die er uitziet. Alleen zijn vlooien, geloof ik, donkerrood of zwart.
Deze vlokreeftjes bevatten ook veel dierlijk eiwit en zijn dus goed voor onze veren.

Zo, nu hebt u wel een idee van wat wij allemaal voor heerlijkheden krijgen voorgeschoteld hier in de tuin. En nu begrijpt u vast ook waarom wij zulke blije kippen zijn.
En voor dat andere lekkere hapje, u weet wel, waarover ik het in het begin van mijn vorige stukje had, moet u het allereerste verhaal van dit blog maar lezen, dan begrijpt u wel wat (wie) ik bedoel.

2 opmerkingen:

  1. Dat krachtvoer kan ik ook wel gebruiken maar ik vraag me af of het wel werkt als ik het zou eten.
    Jullie boffen maar met al dat verschillende voer! Eigenlijk zouden ALLE kippen dat moeten krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen