zondag 16 november 2014

Vragen van Vera en Vita

donscontrole door Keetje
Vita: Je hebt gezegd dat wij vragen mogen stellen. Heb je daar nu tijd voor, Desiree?
Desiree: Ja hoor, ik heb nu alle tijd, het lekkers is weer op en mijn krop is gevuld.
Vera: Wij vroegen ons af of we wel genoeg dons hebben om kuikens warm te houden.
Vita: Ik heb Keetje al laten kijken (zie foto hiernaast) en zij zei dat het ruim voldoende is, maar ik wil het toch graag zeker weten, zodat ik niet tekort schiet als ik over een poosje zou gaan broeden. Ik moet er niet aan denken dat de kleintjes het dan koud zouden hebben, vooral als ze zo nat uit hun eitje komen gekropen.
Desiree: Nou, Keetje had echt gelijk hoor, jullie hebben een prachtige dikke laag dons gekregen. Genoeg voor een heleboel kuikens om in te kruipen.
Vera: En hoe gaat het met eten en drinken tijdens het broeden, doe je dat dan helemaal niet? En word je dan niet helemaal slap als je drie weken niets eet en drinkt?
Desiree: De vrouw tilt je elke dag even van de eieren af en dan zet ze je voor de etensbak, dan eet je vanzelf even wat en de drinkbak staat er vlak naast, dus dan neem je ook een paar slokjes water. Je poepjes doe je dan ook meteen, zodat de eitjes schoon blijven.
Maar nu heb ik ook nog een vraag voor jullie: Hoe komt het dat jullie helemaal niets weten over broeden en kuikens opvoeden? Hebben jullie dat dan nog nooit meegemaakt?
Vera: Nee, wij kennen alleen kuikens die uit hun ei komen in een broedmachine.
Vita: Ja, en dan groeien ze op onder een warmtelamp, die dag en nacht licht geeft, zodat ze lekker snel groeien en ook vlug aan de leg zijn en eieren kunnen produceren. Wij hebben ook nooit leren scharrelen of lekkere dingen gekregen toen we nog klein waren.
Vera: En als ik dan hoor van jou dat de kuikentjes hier lekker door de tuin mogen lopen rennen en dat ze grapjes uithalen met hun broedmoeder en met hun tantes, dan begrijp ik dat wij heel wat gemist hebben bij het
na het spelen lekker naar mamma
opgroeien. Wat zou ik graag lol hebben gemaakt hier in de tuin.
Vita: Ja, en als je dan moe was geworden heerlijk onder je moeder kruipen, in haar warme dons, lekker veilig.
Desiree: Jullie zijn inderdaad erg veel tekort gekomen. En dan ook nog zo slecht behandeld als je zo je best hebt gedaan om aan je verplichtingen te voldoen. Het is een schandaal. Ik ben heel blij dat jullie hier zijn komen wonen en dat jullie nu deel uitmaken van de familie Tok.
Vera en Vita, tegelijk: Ja, wij zijn ook heel gelukkig dat wij zijn gered door de mensen van Red een legkip en dat we nu in deze fijne tuin mogen wonen. Jullie zijn ook allemaal zo aardig voor ons.
En we zijn er trots op dat we de naam Tok mogen dragen.

3 opmerkingen:

  1. Gelukkig dat jullie nu nog lekker kunnen genieten na alle ellende die jullie meegemaakt hebben!
    En dat jullie ook een mooie achternaam hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, gelukkig dat de broedende moeders niet om hoeven te komen van de honger! Een waar paradijs bij u in de tuin!
    Of eh, hebben de dames ook wel eens ergens ruzie over?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie kippen boffen zeker dat jullie de naam Tok hebben en een heerlijk leven hebben bij de familie Rus!

    BeantwoordenVerwijderen