donderdag 4 juni 2015

Een precaire kwestie (2)


Nadine:
Vera en Vita hebben u al verteld dat de Geertruien met een bijzonder verhaal kwamen toen wij allemaal op stok zaten. Dat liep een beetje anders.

Laza Rus doet een bijzondere mededeling
Toen iedereen haar plekje had gevonden humde Laza een paar keer duidelijk.
Dat betekent meestal dat hij iets belangrijks gaat zeggen.
Dat was ook nu het geval.
Hij rekte zich zo groot mogelijk uit en begon met te zeggen dat hij een belangrijke mededeling had.
Een mededeling voor ons allemaal.
En het betrof de nieuwe leghennen, Yvonne en Yvette.
Net zoals wij allemaal had ook hij, Laza Rus zelf, gedacht dat de twee nieuwe geredde leghennen wit waren. Goed, ze hadden wat gore bruine vlekken, maar dat zou wel komen door hun verblijf in een grote schuur met heel veel kippen, die allemaal hun ...eh... poepjes kwijt moesten.
En wij hebben gezien hoe dat kan zorgen voor vuile vlekken. Hierbij keek Laza schuin naar de beide Geertruien, die begonnen te giechelen.
Maar, en nu komt het, de twee nieuwen,
Yvonne en Yvette, wit of bruin?
Yvonne en Yvette dus, hadden aan de Geertruien verklapt dat zij eigenlijk BRUINE hennen zijn. Dat zij wit lijken komt omdat zij erg bleek zijn door de bloedarmoede.
Daardoor zijn hun kammen en hun lellen ook zo bleek.
Als zij weer helemaal gezond zijn geworden zullen wij zien dat zij net zo bruin zijn als Vera en Vita. Het bruin dat wij nu zien is een overblijfsel van hun eigenlijke kleur.
U begrijpt dat ik door dit verhaal helemaal blij werd. Toch meer bruine kippen in de familie Tok erbij! Vera en Vita keken nogal ongelovig, maar dat kwam vast
Vera en Vita bij aankomst: bruin met witte plekken
omdat zij het nog niet durfden te geloven. Zij waren, toen zij hier aankwamen, ook wel iets bleker dan ze nu zijn, maar je kon bij hen toch duidelijk zien dat zij bruine veren hadden.
Hoewel ik moet zeggen, nu ik er nog eens over nadenk, dat zij toen ook witte plekken hadden. Dus het kan best waar zijn, dat Yvonne en Yvette bruin gaan worden als zij nieuwe veren krijgen.
Wat mij het meest overtuigt is dat Laza het verhaal van de Geertruien heeft gecheckt bij Yvonne en Yvette. Die hebben het verhaal van de Geertruien bevestigd.
Het kan toch niet zo zijn dat twee nieuwe hennen, die hier nog maar net in de tuin zijn komen wonen, ons nu al voor de gek durven te houden? Zelfs onze baas Laza Rus?

3 opmerkingen:


  1. En die witte eieren, worden die straks ook bruin?
    Kunnen het niet gewoon gevlekte dames zijn?
    Raar verhaal, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bruine Nadine en zwarte Pippa leggen ook witte eitjes, mevrouw Katblad, dus die witte eieren betekenen niets. De kleur van de eieren hangt af van de kleur van de oren van de kip.

    BeantwoordenVerwijderen