maandag 15 juni 2015

Schoon en anders


Laza Rus:
Ma Tok kwam ons vanochtend uit ons huis laten toen het eindelijk tijd was geworden.

vies huis
Ze ging onze drinkbak verschonen, en toen begon ze ineens van alles uit ons huis te slepen.
De legnesten gingen eruit, de zitstokken, de mestplanken, de voorraadtonnen, en ja, toen wist ik het al: er ging weer eens grondig schoongemaakt worden.
Wat dat toch is met die vrouwen, ik weet het niet, maar soms krijgen ze plotseling zo'n soort drang om alles te poetsen.
Ik vind het maar raar, het lijkt bijna wel op broeds worden bij hennen.
Ma Tok liet één legnest staan en dat was maar goed ook, want er moesten nog een heleboel eieren
schoon legnest zonder tabak onderin
gelegd worden en waar zou dat anders moeten gebeuren?
De kleintjes liepen al buiten met hun moeders en hun hokken waren dicht, dus daar konden de hennen hun ei ook niet kwijt.
Ma Tok haalde alle tabak uit de legnesten en zij deed daarbij een onplezierige ontdekking.
In één van die nesten waren de tabakstelen helemaal aan elkaar gekleefd onderin, er had kennelijk een ei zonder schaal in gelegen en dat was kapot gegaan toen de volgende kip er in was gaan zitten. Het stonk ook een beetje, gelukkig niet zo erg, dus Ma Tok dacht dat het nog niet zo lang geleden gebeurd zou zijn. Ze was nu wel extra blij dat ze aan het schoonmaken was begonnen, zei ze. De andere legnesten waren gelukkig niet zo erg vies, alleen wel heel stoffig,
Geertrui en Nadine bij de waterslang
dus de waterslang en de spons kwamen er aan te pas en toen waren ze allemaal weer helemaal mooi geel en lekker fris.
Iedereen kwam kijken bij de waterslang, het is altijd veel lekkerder om water rechtstreeks uit die slang te drinken dan uit een drinkbak, het stroomt dan zo lekker door je snavel heen, heerlijk! Ma Tok liet ons allemaal een keertje drinken, maar toen ging ze weer snel verder met haar schoonmaak. De zitstokken en de mestplanken werden ook met de slang en de spons gereinigd en de vloer van ons Tok-huis werd geveegd.
Alles werd weer netjes terug
het schone huis
geplaatst in ons huis, maar het zag er toch anders uit dan voor de schoonmaak-aanval van Ma Tok. En dat anders was niet alleen het veel schoner zijn van alles. Nee, Ma Tok had de hele indeling van het huis omgegooid. De legnesten stonden nu achterin, omdat dat veel rustiger was voor de kippen.
De drinkfontein stond nu ook binnen, omdat het eindelijk was gelukt om die zo te installeren dat hij niet meer lekte.
En de voerbak stond ook meer naar voren, om ons uit te nodigen goed en veel te eten.
Kortom, Ma Tok had alles voor ons bestwil zo veranderd.
Zij moet nu wat verder lopen en meer bukken om de eieren uit de legnesten te halen, maar dat heeft zij graag voor ons over, zegt zij. Mijn hennen zijn helemaal blij met de nieuwe indeling en als dank hebben zij extra veel eitjes gelegd vandaag.
En ik ben ook blij, omdat mijn dames blij zijn.
Zo werkt dat bij een goede haan, en dat ben ik, al zeg ik het zelf.

3 opmerkingen: