woensdag 24 juni 2015

Suske of Wiske?


Maria:
Wat ik nu toch heb gehoord, ik weet niet wat ik ervan moet denken.
Het gaat over mijn dochter Wiske.

Wiske, met op de voorgrond broertje Winnifred
Ma Tok heeft al een paar keer gezegd dat het heel moeilijk is om bij een kuifhoen te zien of een kuiken een hen of een haan is. En we zijn er allemaal van uit gegaan dat Wiske een meisje is, maar dat komt vooral omdat Ma Tok dat zo graag wil, omdat zij dan kan blijven in de Tok tuin.
Ma Tok kijkt telkens naar het kuifje van Wiske.
Zij zegt dat de kuifveren van een hennetje rond zijn en die van een haantje langwerpig. De kuif van een haan wijzen ook meer naar achteren, terwijl die van een hen een rond bolletje op haar kop vormen.
Zoals u op de foto hiernaast kunt zien staan de veren van Wiske's kuif behoorlijk naar achteren.
kuifhoen hennen
En nu denkt Ma Tok dat Wiske misschien toch een Suske zou kunnen zijn. Dit ook omdat haar staart er wat anders uitziet dan die van de andere kuifhoenders. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat Wiske geen raszuiver kuifhoentje is, maar het wordt pas zeker als zij een eitje gaat leggen of gaat kraaien. Dat kraaien laat zij nu nog aan haar broertje Winnifred over, maar hoe dat zal gaan als hij weg is moeten we nog maar afwachten.
Maar wat mij het meeste verbaast is dat hier in de tuin nu het gerucht gaat dat Laza Rus oud aan het worden is en dat hij vervangen zou moeten worden. Zo zou hij ook geen orde meer kunnen houden als er één van
Laza Rus een  tijdje geleden
zijn dames gepikt wordt omdat zij een kaal plekje op haar kop heeft, zelfs niet als dat om de oude dame Desiree gaat.
Ik weet niet wie ermee is begonnen, maar er wordt nu door de één na de ander verteld dat Ma Tok van plan is om Wiske, als zij een Suske blijkt te zijn, toch hier in de tuin te laten blijven.
Om Laza bij te staan in zijn taak. Ik vind dit op zich een mooie gedachte, maar of Laza dit zal kunnen waarderen weet ik niet. Eigenlijk ben ik bang dat het ruzie zal gaan geven tussen vader en zoon. En die zoon is dan niet alleen ZIJN, maar ook MIJN zoon.
Ik zou dat heel moeilijk vinden, hoe kan ik nou kiezen tussen mijn man en mijn zoon? Dat kan toch niemand van een hen verwachten?
Wat een problemen zijn er toch altijd weer in de wereld en in het bijzonder in de Tok tuin. En dan weten we nog niet eens zeker of mijn kind een Suske of een Wiske is.

3 opmerkingen:

  1. Begrijpen wij nu goed dat er misschien eventueel helemaal geen probleem hoeft te zijn als Suske gewoon toch een Wiske blijkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het best gemeen om Laza te vervangen door een andere haan. Dan is een hulp haantje toch beter.

    BeantwoordenVerwijderen