zondag 22 maart 2015

Blijdschap alom


Keetje:
U ziet ons hier allemaal op één foto. Dat Ma Tok dit plaatje heeft uitgekozen heeft een speciale reden. Wij zijn namelijk allemaal heel erg blij. En dat komt omdat de mevrouw van de verdronken kip en haan heeft gezegd tegen Ma Tok dat zij het fijn zou vinden als één van ons voor haar eitjes zou uitbroeden.
Dus nu mag degene, die het eerst broeds wordt, toch gaan broeden.
Ma Tok heeft al wat Chabo eitjes gespaard voor het geval dat.
En nu is Maria ineens broeds geworden en zij mag haar gang gaan. Zij is heel blij.
En wij met haar. Want wij moesten steeds weer denken aan die verdrietige Pippa, die maar telkens weer op eitjes ging zitten, die dan weer onder haar werden weggehaald.

Maria broedt
Dus Ma Tok heeft drie eitjes van de chabo's in het legnest gelegd en ook nog één van een kuifhoen en daar zit Maria nu heel gelukkig op te broeden, zodat de vriendin-mevrouw ook weer blij gemaakt kan worden. Bij haar is er nog niemand broeds.
Het kuifhoen-ei heeft Ma Tok er bij gelegd omdat zij heel benieuwd is of dat gaat uitkomen en zo ja, hoe het kuiken er dan uit zal zien. Het is dan een kruising tussen een chabo en een kuifhoen. Ze heeft dit al eerder geprobeerd, maar tot nog toe is het niet gelukt. Laza Rus moest natuurlijk ook goed zijn best doen om ons te bevruchten, anders komt er nog niets van. Wij hebben daar alle vertrouwen in, want hij is elke dag weer flink bezig geweest ons allemaal te bespringen.
En voor dit goede doel wilden wij hem wel een poosje zijn zin geven.
Maar nu is er een ander klein probleempje ontstaan. Maria zit in het legnest te broeden, waar wij allemaal onze eitjes deponeerden. En Ma Tok heeft het hok, waar dat legnest in is, nu dicht gedaan, zodat Maria rustig kan zitten, zonder gestoord te worden.

Geertrui wil naar het legnest

Dus als wij nu een eitje willen leggen kunnen wij niet naar onze normale plek om dat te doen. Op de foto hierboven ziet u één van de Geertruien voor de dichte deur van het hok staan. Ze had al een tijdje staan wachten of die deur vanzelf open zou gaan, maar dat gebeurde niet. Toen is zij met haar snavel gaan aankloppen, maar ook dat had geen resultaat.

Desiree test het tijdelijke legnest
Ma Tok, die hier al rekening mee had gehouden, heeft voor een oplossing gezorgd. Zij heeft een tijdelijk legnest gemaakt in het nachthok.
U ziet hier Desiree er gebruik van maken. Ik weet niet of zij ook daadwerkelijk een ei gaat leggen, ik dacht dat zij daar te oud voor was, maar je weet het nooit.
Het kan ook zijn dat zij het nest even uitprobeert voor ons, zij heeft tenslotte de meeste ervaring hier.
Odette komt even bij Desiree kijken, zij staat in de schuifdeur, bovenaan het trapje. Zij zal straks samen met Desiree wel verslag uitbrengen over het nieuwe tijdelijke legnest voor ons. Ik persoonlijk denk dat we het er gewoon maar even mee moeten doen. We kunnen toch best even wat ongemak overhebben voor de vriendin-mevrouw?
Als zij straks blij is met haar nieuwe kipjes zijn wij dat probleempje zó weer vergeten.

2 opmerkingen:

  1. Wij vinden dat Pippa ook nog een kans verdient na al haar vergeefse pogingen (wreed verstoord door Ma Tok). Maar dat zit er zeker niet in?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat ze mogen broeden! En fijn voor de vrouw van verdronken hen en haan dat ze weer kipjes krijgt. Ze zullen vast heel mooi zijn.

    BeantwoordenVerwijderen