woensdag 4 maart 2015

Het kraaiprobleem



Desiree:
Hebt u er al over nagedacht?
Over het probleem van het opsluiten van Laza Rus in zijn schuurtje, bedoel ik.
Ik persoonlijk vind het geen straf om wat langer in het nachthok te moeten blijven 's morgens, ik ben nu op de leeftijd gekomen dat ik een extra dutje wel kan gebruiken. Maar ik kan ook begrijpen dat die jonge dingen vroeg uit de veren willen om lekker buiten te gaan scharrelen. Zo was ik vroeger zelf ook.
Nu heb ik van Ma Tok gehoord dat zij iets heeft bedacht voor ons, maar dat gaat heel veel geld kosten. En dat betekent dat er eerst een poosje gespaard moet worden, dus het plan moet nog een tijdje wachten.
En nu bent u natuurlijk benieuwd naar dat plan.

Ma Tok is van plan om een nieuw hok voor ons te gaan kopen. Ons huidige hok is eigenlijk al een beetje oud en het nachthok is niet zo heel erg groot. Er zijn wel twee mooie rennen bij, maar die hebben wij nauwelijks nodig, omdat wij altijd los door de tuin mogen lopen.
Dus nu is zij aan het kijken naar een nachthok dat zo groot is dat wij er gemakkelijk wat langer in kunnen blijven 's morgens, omdat wij dan in het hok voldoende ruimte hebben om te doen wat wij willen doen. Dan kan Laza gewoon bij ons in het hok blijven slapen, ook in de zomer.
Een prima plan, vindt u ook niet? Het probleem is nu dat Ma Tok niet zomaar tevreden is, zij wil dat aan al haar wensen meteen wordt voldaan. Met andere woorden: er is geen enkel hok dat zij goed genoeg vindt. Gelukkig is het mogelijk om bij dierenhandel Hoogendoorn je wensen kenbaar te maken en dan gaan zij proberen om een bestaand hok zo aan te passen dat het daar wel aan voldoet. Het hok op de foto is een soort van voorbeeld, maar, zoals ik al zei, dit behoeft nog heel wat aanpassingen voordat Ma Tok tevreden is.
Een ander plan is om het schuurtje, waar Laza's zomerbed in staat, helemaal leeg te halen en het dan te verbouwen tot kippenhok. Maar ook dat is niet goedkoop, er moet dan heel wat gebeuren aan de binnenkant. Zo moeten de muren gestückt, er moeten zitstokken met mestplanken komen en een soort plateau waar onze etensbak op kan staan zodat wij in stijl kunnen dineren. En Ma Tok wil ook graag vaste legnesten en een wat hogere opening in de muur met een trapje voor ons om door naar buiten te kunnen, zodat de deur dicht kan blijven (voor de katten), die opening moet ook nog dicht kunnen, anders gaat Laza alsnog vroeg naar buiten om te kraaien.
Er is al een lamp en een stopcontact in het schuurtje, dat is weer meegenomen.
Nu is het de vraag wat het beste is voor ons en ook wat het minste geld kost, zodat het zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.
Helaas is Ma Tok al jarig geweest, dus een bijdrage voor het hok vragen als verjaarscadeau zit er ook niet meer in dit jaar.
En dus ben ik bang dat Laza de komende zomer nog in zijn schuurtje de nachten zal moeten doorbrengen.

3 opmerkingen:

  1. Wat is uw rekeningnummer mevr. Tok? Voor het goede doel kan ik wel iets missen, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, moet Laza binnenkort weer apart van zijn harem slapen? Is die nare buurvrouw nog steeds niet weg?
    En ik ken nog wel een stucadoor mocht het nodig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een geweldig idee, zo'n "Villa Laza" voor de familie Tok!
    Wij willen tegen die tijd ook wel met een verfkwast komen zwaaien, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen