woensdag 25 maart 2015

Desiree moedert over Maria


Desiree:
De hele familie is in de ban van het broeden. Daarom heeft Ma Tok ook een foto van mij geplaatst waarop ik daarmee bezig ben. Dat betekent niet dat ik nu ook aan het broeden ben, dat laat ik aan de jongere generatie over. Maar het ziet er wel mooi uit, al zeg ik het zelf, zoals ik hier op de foto de eitjes warm houd.

Desiree informeert bij Maria hoe het met haar gaat
Maria zit nog steeds ijverig in het broedhok. Ik heb vanmorgen even bij het hok gestaan en door de wand heen aan haar gevraagd hoe het met haar ging. Het duurde een hele tijd voordat ze antwoordde, maar toen kwam er toch een zacht "Goed hoor" uit het legnest.
Ze moest natuurlijk even een beetje uit haar trance komen om mij te antwoorden. Dat is niet erg, ik vond het gewoon belangrijk dat zij weet dat wij met haar meeleven. Ik heb ook nog tegen haar gezegd dat ze niet veel mist vandaag, het regent zachtjes, dus er is niet veel aan om buiten te lopen.
Maria als rustig kipje
Maar daar gaf ze geen antwoord meer op, ze was zeker weer in haar broedmodus teruggekeerd. Ik heb haar maar lekker met rust gelaten. Als je zo zit te suffen op de eitjes gaat de tijd het snelste.
En dan zal Maria nog een hele tijd met haar kleintjes bezig zijn, tot ze groot genoeg zijn om naar de vriendin-mevrouw te verhuizen. Dus het gaat nog wel even duren voordat Maria weer als een rustig kipje bij ons in de tuin zal rondscharrelen.
Zij is altijd een lief hennetje, ze zal ook vast weer een goed moedertje zijn.
Wist u dat een kippenmoeder "kloek" heet zodra haar kuikens zijn uitgekomen? Dat heet zo omdat dit het geluid is dat zij maakt naar haar kleintjes als zij ze roept.

Als een hen broeds is maakt ze ook vaak al kloek-geluidjes. Zo wist Ma Tok ook zeker dat Maria echt broeds was en dat zij niet zomaar een poosje op de eieren bleef zitten.
En een broedse hen wil ook niet dat iemand aan haar eitjes komt, zij wordt dan boos en gaat pikken naar de hand, die haar er af wil halen.
Toch tilt Ma Tok Maria elke dag even op om haar bij het eten en drinken te zetten, anders slaat Maria dat gewoon over en dat is niet goed voor haar. Zij moet op krachten blijven voor de drukke tijd, die zij straks nog krijgt als zij met opvoeden moet beginnen.
Dankzij de goede zorgen van Ma Tok heb ik er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

3 opmerkingen: