maandag 2 maart 2015

Watermanagement


Pippa:
Weet u wat lekker is?
Drinken uit de tuinslang terwijl de kraan aanstaat.
Dat heb ik geleerd van Vita, die doet dat altijd als de drinkbak opnieuw wordt gevuld.
Ma Tok gaat dan eerst het oude water uit de drinkbak weggooien, meestal doet ze dat bij de planten, zodat die ook wat te drinken krijgen.

Dan gaat ze de bak schoonmaken met een schuursponsje en met water uit de slang. Terwijl ze dat doet staat de kraan aan, zodat ze telkens de boel kan afspoelen na het sponzen.
Op de foto hiernaast ziet u één van de Geertruien, die ook graag uit de slang drinkt, zij zit hier al te wachten totdat Ma Tok de kraan gaat opendraaien. Die heeft dan net onze drinkbak leeggegooid bij de plant in het midden van de tegels en ze loopt dan naar de kraan toe. Wij weten inmiddels allemaal hoe lekker dat water direct uit de kraan smaakt, dus er is altijd wel iemand van ons bij de
slang aanwezig als Ma Tok de drinkbak uit de ren pakt.
Hiernaast ziet u dat ook Desiree en Keetje het verse water niet versmaden, zij staan rustig op hun beurt te wachten, dat is Desiree wel toevertrouwd, de nette dame. En Keetje moet haar voorbeeld dan wel volgen.
U zou nu misschien kunnen denken dat vooral de kuifhoenders gek zijn op vers kraanwater, maar dat is toch niet zo. Wij Chabo's vinden het ook heerlijk en Vita is ermee begonnen om met Ma Tok mee te lopen als zij naar de kraan gaat.
Ik heb aan Vera en Vita gevraagd hoe zij wisten dat dit zo lekker was.
Vera vertelde dat er in de grote schuur, waar zij vandaan komen, een paar grote drinkpunten waren. Daar kwam het water uit een slang in een drinkbak, waar alle kippen uit konden drinken. Onderin de bak liep het water weer weg, waardoor het altijd vers was. Dat was om ziekten onder de kippen te voorkomen. Vita vertelde dat zij vers water gewoon het allerlekkerste vindt, maar dat zij alle fijne dingen hier in de tuin dubbel en dwars vindt opwegen tegen het voordeel van vers water. En het water hier in de tuin wordt toch ook elke dag ververst, dus het smaakt best.
Ma Tok heeft al eens nagedacht over een mogelijkheid van altijd vers water voor de kippen, maar omdat zij ook aan het milieu moet denken is dit niet zo gemakkelijk. De kraan altijd open laten staan kost teveel water, dus dat is geen optie. Om het water altijd fris te houden ververst zij het in de zomer wel een paar keer per dag, vooral als het erg warm is. De plantjes in de tuin genieten dan mee, zij krijgen het oude drinkwater van de kippen en voor hen is dat dan nog prima.
En de kippen kunnen bij elke waterverversing lekker even uit de slang komen drinken.

2 opmerkingen:

  1. Een win win situatie dus. Altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ook lekker sproeien op warme zomerdagen?
    Of krijgen ze dan een kippenbadje?
    Wij kunnen niet wachten op: hennen onder de douche of in bad!

    BeantwoordenVerwijderen