maandag 23 maart 2015

Mopperkonten


Geertrui en Geertrui:
Maria zit te broeden. Nou, zij liever dan wij. Het is nog hartstikke koud 's nachts en dan zit zij helemaal alleen in dat legnest te bevriezen. Volgens ons is ze gewoon gek.
En dan te bedenken dat zij daar drie weken moet zitten. En daarna die lastige kuikens nog opvoeden ook. Hoe haalt ze het in haar kop?
Laat ons maar lekker vrij rondlopen door de tuin en doen wat wij willen.

Kijk haar daar toch eens zitten, ze kijkt nog blij ook, de mafkees. Ze zit op vier eieren, dus als ze pech heeft moet ze straks voor vier van die ett... eh... kleintjes zorgen. Maar waarschijnlijk is het ei van de kuifkip niet bevrucht, of het komt sowieso niet uit, dat is tenminste nog nooit eerder gelukt hier in de tuin.
Dat scheelt er dan weer één.
Wij moeten het nu doen met een tijdelijk legnest in het nachthok. Nou dat is geen pretje, dat kunnen wij u wel vertellen. Vanochtend hadden de drie overige chabo's, dus Nadine, Pippa en Odette, elk een eitje in dat nest gelegd. De
de nep-eitjes
nep-eieren, die erin lagen om ons duidelijk te maken dat wij daar onze eitjes moeten deponeren, hadden wij er al uit geknikkerd. Die hebben wij niet nodig om te begrijpen dat dat een legnest is. Ma Tok denkt zeker dat wij achterlijk zijn. Nou, dat zijn wij niet en wij zijn ook niet van plan om dat stomme legnest te gebruiken. Doordat Vera er ook een ei in wilde leggen kiepte het hele geval om en toen konden we
niet eens meer normaal eten uit de voersilo, daar lag dat suffe ding voor.
Zoals u op de foto kunt zien is het nachthok al niet zo groot.
Als wij er met ons tienen in zitten en als er dan ook nog een legnest in gepropt wordt is de ruimte helemaal beperkt. Je moet eigenlijk op de stok blijven zitten om je een beetje normaal te kunnen bewegen. Je zou er claustrofobie van krijgen!
Nee, het wordt nu echt hoog tijd voor een groter nachthok.
Wij zullen eens aan Ma Tok vragen wanneer dat nu eindelijk eens gaat gebeuren, want dit is geen doen voor zichzelf respecterende kippen. Laza Rus zat ook in het nachthok bij ons vannacht, Ma Tok vond het te koud in het schuurtje voor hem alleen. Nou, van ons mag hij voortaan weer in zijn eigen slaapkamer gaan zitten, dan hebben wij tenminste een beetje meer ruimte. Hoewel het niet zo erg veel scheelt, zo groot is hij nu ook weer niet.
Hebben wij toch nog een beetje geluk.
Dat onze haan een kleintje is, ja.

3 opmerkingen:

  1. Haha, wat een mopperkonten, uhm ik bedoel mopperkippen zijn jullie zeg! Het is ook nooit goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klein maar fijn die laza. :) Gelukkig is het 's nachts erg koud en kan hij lekker tussen zijn hennetjes zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg mopperkonten, laat Maria eens rustig zitten! Jullie weten nog niet waarom ze zit te broeden hè? Vraag maar eens aan ma Tok. Dan wordt het jullie wel duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen