woensdag 18 maart 2015

Het deuk-ei


Maria:
Ma Tok heeft contact gehad met haar schoonzus Ali in het oosten.
Met de kippen Kuifje, Wyanda en Dotta gaat het goed.
Zo goed zelfs, dat ook Kuifje weer een ei heeft gelegd.

het deuk-ei
de deuk




















Maar dat ei zag er een beetje vreemd uit, er zat een soort deuk in de punt, zoals u op de foto's hierboven kunt zien. Zus Ali stuurde deze foto's naar Ma Tok met de vraag wat er aan de hand was met dit ei, of met de kip, die het had gelegd.
Omdat Ma Tok het ook niet wist heeft zij de foto's doorgestuurd naar dierenhandel Hoogendoorn met de vraag of zij er iets over konden zeggen. En dat konden zij.
Het lijkt het meeste op een ei, dat door een andere kip is aangepikt, om te proberen het open te maken. Kippen zijn namelijk dol op ei, dus als zij eenmaal door hebben dat het kapot pikken van de schaal betekent dat zij het lekkere binnenste kunnen opeten laten zij geen ei meer met rust.
kalkeieren
Het is niet te hopen dat dit hier het geval is, want dan moeten de kippen het eieren pikken afleren. En dat is niet gemakkelijk.
Eén mogelijkheid is om een ei in te smeren met bijvoorbeeld mosterd en het dan in het hok te leggen. En dan maar hopen dat de kippen dat zo vies vinden dat ze de eieren voortaan met rust laten.
Of de eieren moeten direct na het leggen worden geraapt, zodat de kippen de kans niet krijgen om te gaan pikken. Dan moet de eigenaar een paar keer per dag kijken of er een ei is gelegd.
Nog een mogelijkheid is het neerleggen van kalkeieren. Als de kip daarin pikt gebeurt er niets, de kip kan geen lekker eiwit en -geel snoepen na het aanpikken, omdat het hele ei uit kalk bestaat.
Zoals gezegd, het is niet gemakkelijk om een kip, die heeft ontdekt dat er iets lekkers in een ei zit, het pikken af te leren.
Wij horen graag van zus Ali of het inderdaad gaat om eieren pikkende kippen.
En als dat zo is, hoe zij het probleem gaat oplossen, en of dat gaat lukken.
Wij wensen haar hierbij van harte sterkte.


2 opmerkingen:

  1. Oeps, dat lijkt me zeker lastig mocht het zo zijn. Dan lijkt insmeren met iets dat vies is de beste oplossing.
    Ben benieuwd wat Ali gaat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hennenpsycholoog inhuren?
    Tja, of anders mosterd uit de bonus, dat is minder duur...

    BeantwoordenVerwijderen