dinsdag 24 maart 2015

Maria broedt op bestelling


Nadine:
Wat duurt het lang voordat de echte lente doorbreekt, vindt u ook niet?
Wij hier zouden het heel fijn vinden als het nu eindelijk eens lekker warm werd.
Maar volgens Ma Tok gaat dat nog eventjes duren, er schijnt ook nog regen te komen.
Op het ogenblik schijnt de zon, maar ik durf er niet op te hopen dat dat lang zal aanhouden.
En die arme Maria zit de hele tijd alleen in het koude broedhok. Nou ja, echt koud is dat hok niet, natuurlijk, maar ze zit wel helemaal in haar eentje, zodat ze geen warmte van een andere hen kan gebruiken. Tegen haar zijkanten, bedoel ik. En ze moet de eitjes goed warm houden, anders komt er niets van, dan komen er nooit kuikens uit.

Maria
Ik voel erg mee met Maria, dat komt waarschijnlijk omdat zij mijn broedmoeder is.
Zij is de oudste van de chabo's, ze is even oud als Laza Rus.
En ik vind het heel fijn dat zij nu juist mag broeden dit jaar, omdat zij vorig jaar te laat was.
Zij werd toen pas broeds in het najaar en toen vond Ma Tok het niet verantwoord meer om kuikens op te laten groeien, het zou dan veel te koud zijn voor die kleintjes. Alleen dons is te weinig bescherming tegen de kou, daar heb je echt een goed verenpak voor nodig.
Pippa's kuikens van vorig jaar

Pippa heeft vorig jaar twee keer een nestje uitgebroed, dus ik ben blij dat Maria nu voorrang heeft gekregen. Ik kan haast niet wachten tot de drie weken om zijn. Hoe zouden de kuikens er uitzien? Net als deze drie hierboven? Ze hebben wel allemaal Laza als vader, dus zwart zal er ongetwijfeld in zitten. Van wie de eitjes zijn, die nu bebroed worden, weten we niet. Ma Tok heeft gewoon elke dag de mooiste eitjes van ons gepakt en die bewaard buiten de koelkast, voor het geval er iemand broeds zou worden.
Als er een ei van Pippa bij is wordt het kuiken bijna gegarandeerd zwart. En als er één van Odette bij is zal dat kleintje wat meer wit hebben, denk ik. En een kuiken uit een eitje van mij heeft waarschijnlijk wat bruin in haar of zijn veren.

Pippa en haar broertje Patrick
Als de kuikens alleen nog maar dons hebben is het nog niet te zeggen welke kleur veren ze zullen krijgen.
Het kuiken met de twee zwarte stipjes op de foto hiernaast is Pippa, die nu bijna helemaal zwart is. Dus hoe ze er uiteindelijk gaan uitzien blijft nog een poosje een verrassing. Dat houdt het spannend.
Als er gebroed werd hier in de tuin hoopten we altijd allemaal dat alle kuikens hennetjes zouden zijn, maar nu hoopt iedereen dat er een haantje bij is. Dat is omdat de vriendin-mevrouw graag ook een haantje wil hebben. Haar haantje is verdronken, samen met een grote kip, van hetzelfde ras als Vera en Vita. Die grote kip was gevonden in de duinen, zij was er erg slecht aan toe, maar bij de vriendin-mevrouw was zij helemaal opgeknapt. Zo was zij eigenlijk ook een geredde legkip.
Heel droevig dat zij toch nog zo ellendig aan haar einde moest komen. Gelukkig was het water erg koud, zodat zij en het haantje direct bewusteloos zullen zijn geweest toen zij er in vielen. Maar het blijft triest.
En nu maar hopen dat Maria een paar heel mooie kuikens uitbroedt, zodat er daar aan het water weer lekker gekraaid kan worden en de blijdschap weer terug is in het hok.

3 opmerkingen:

  1. Echt leuk dat er weer kuikentjes gaan komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als Ma Tok toch gaat verbouwen, kan ze toch net zo goed een goed geïsoleerd en verwarmd winterbroedhok maken!?

    BeantwoordenVerwijderen