zaterdag 14 maart 2015

Voorjaarsschoonmaak



Vera en Vita:
Vandaag moesten we buiten doorbrengen, omdat Ma Tok vond dat het hok een goede beurt moest hebben. Een soort van voorjaarsschoonmaak, zoals zij het noemde.
En wij waren het wel met haar eens dat het weer eens moest gebeuren, de bodembedekking was bijna op. Ma Tok schept namelijk elke ochtend onze poepjes uit het nachthok en dan gaat er ook wat bodembedekking mee. Dus na een tijdje wordt de laag houtsnippers erg dun. En dan vindt Ma Tok het tijd voor een schoonmaakbeurt.

Laza had in de schuur geslapen vannacht, omdat hij op zaterdag pas heel laat mag gaan kraaien van de buurvrouw. Dat kraaien doet hij trouwens toch, ook al zit hij in de schuur, maar dan hoor je het iets minder hard en daar moet de buuf maar genoegen mee nemen, vindt Ma Tok. Zij gaat de verduistering van de schuurramen verwijderen en ze gaat ook wat eten en drinken voor Laza neerzetten, zodat hij zich tenminste een beetje kan vermaken daar binnen.
Ze heeft er ook nog over gedacht om een van ons, hennen, bij hem te laten overnachten, maar ze denkt dat dat voor de hen in kwestie een beetje te zwaar is, u begrijpt wel wat zij daarmee bedoelt.
Omdat het ook weer voorjaar wordt en dat luizentijd betekent, ging Ma Tok na het schoonmaken het hok  weer inspuiten met anti-luis spul, zodat alles er weer wit uitgeslagen uitziet.
U kunt dit op de foto hiernaast zien. Het ziet er raar uit, maar het is goed, zegt Ma Tok. En wij zijn allang blij als die nare beestjes
niet in ons hok komen om ons te
kriebelen. Terwijl het hok stond te drogen ging Ma Tok de rennen harken, alle troep werd verwijderd, zodat wij weer een lekker zandbadje kunnen nemen als we daar zin in hebben. Dat kan ook achter in de tuin, maar badgelegenheid heb je nooit teveel. Omdat het hok nog niet droog was heeft Ma Tok de tuin ook nog aangeveegd en met
de slang nagespoten.
Nu is de tuin ook weer helemaal netjes en schoon.
Daarna werd de nieuwe bodembedekking in het hok gedaan en de voersilo opgehangen. En die silo is nu tot bovenaan toe gevuld, ziet u wel? Heerlijk! Altijd fijn als er een goede voorraad eten is.
Toen kregen we ook nog extra vlokreeftjes op de schone tegels, omdat we zo lang niet in het hok hadden gekund. Niet dat wij dat erg vonden, maar dat zeggen wij natuurlijk niet tegen Ma Tok, die extra lekkernijen willen wij wel.
En zo hebben wij weer een heerlijk schoon hok om in te slapen vannacht. Jammer dat Laza niet de hele nacht mag blijven, maar tot een uurtje of tien is hij toch gezellig bij ons.
Zo kan hij ook nog een poosje genieten van het fijne schone hok.



2 opmerkingen:

  1. Arme Laza. Kon je die k****buurvrouw ook maar wegspuiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heeft ma Tok weer hard gewerkt! Fijn hè zo'n schoon hok, laten de kriebelbeestjes maar lekker wegblijven.

    BeantwoordenVerwijderen