dinsdag 10 maart 2015

Weer terug in de tuin



Pippa:
Ik weet niet wat er over mij gekomen was. Of eigenlijk weet ik het wel: ik was broeds.
Maar dat is zo'n vreemde toestand, dat ik niet meer helemaal weet wat er gebeurd is.
Als je broeds bent ben je namelijk in een soort trance, het enige wat je weet is dat je moet gaan zitten op eitjes, die je warm moet houden totdat er kuikentjes uit komen kruipen. Wat er verder om je heen gebeurt dringt niet echt tot je door.

broedse Pippa
Wat ik nog wel weet is dat Ma Tok telkens heel lief tegen mij praatte en dat zij mij dan voorzichtig van de eitjes af tilde en mij op de grond buiten het hok neerzette. Dan kreeg ik lekkere dingetjes van haar. En als ik dan weer naar mijn eitjes terugging om ze warm te houden, waren ze weg, ik kon ze nergens meer vinden. Dan ging ik maar gewoon op het lege nest zitten wachten of er iemand een nieuw ei kwam leggen naast mij. Dat nieuwe ei kon ik dan weer gaan warm houden. Ik heb zo zelfs een keer twee grote eieren van Vera en Vita onder mij gehad. Dat zat niet echt prettig,
Laza informeert bij Pippa naar haar broedsheid
maar het waren eieren en dus moesten ze warm blijven, anders zouden er nooit kuikentjes uitkomen. Maar dan kwam Ma Tok weer om ze weg te halen.
Zo ging dat drie hele dagen lang. En 's avonds kwam zij me halen en dan zette ze mij op de stok bij de anderen in het grote hok. De deur was dicht, dus ik kon er niet meer uit om terug te gaan naar het legnest.
En gisterenavond ging ik zomaar uit mezelf weer naar het nachthok en ben ik weer lekker tussen de andere hennen in gekropen. Wat is dat toch gezellig en veilig!
En vanochtend ben ik weer fijn gaan scharrelen in de tuin.

We kregen ook nog een heleboel groente afval, heerlijk!
Nu ben ik weer helemaal blij om lekker te lopen en te kletsen met mijn vriendinnen.
Laza Rus kwam ook nog aan mij vragen of ik weer helemaal in orde was.
Hij had me gemist, zei hij, hij vroeg of mijn broedsheid helemaal over was.
En gelukkig kon ik daar volsnavelig "Ja" op zeggen. Ik weet niet of ik nog een keer broeds wordt deze lente of zomer, dat zou zomaar kunnen, je hebt het niet in de poot.
Dan zien we wel weer verder, maar voor nu is het leven goed zoals het is!

2 opmerkingen:

  1. Toch wel erg jammer; wij verheugden ons al op de kleintjes...
    Maar misschien is later toch beter, als het wat aangenamer weer is voor de piepertjes?

    BeantwoordenVerwijderen