zaterdag 28 februari 2015

Putjesschepper

Vera en Vita
Vita: Ma Tok heeft eergisteren vóór het hok geveegd met de grote bezem en ze heeft ook water gespoten met de slang en toen weer geveegd. Waarom ze dat deed? Ze was bijna gevallen toen ze ons uit het nachthok liet. Het was namelijk spekglad vlak bij het hok. Hoe dat komt? Dat heeft meerdere redenen. Vera zal ze opsommen, die is daar beter in dan ik.
Vera: Ja, ik ben goed in het maken van lijstjes in mijn kop.
De eerste oorzaak van de gladheid is dat er altijd als de deur van het nachthok opengaat, en dan bedoel ik niet de schuifdeur, maar de grote deur aan de voorkant van het hok, als die dus opengaat dan valt er van alles uit het nachthok naar beneden. Uit de silo gevallen voer, bodembedekking, poepjes van ons, enzovoorts. Dat komt dan allemaal door elkaar op de grond vóór het hok terecht.
Vita: Ja, zo uitgebreid hoeft het nu ook weer niet, je zou een opsomming geven, niet een encyclopedie.
Vera: Oké, ik ga weer verder. Dan ligt er ook altijd wat zand uit de ren vóór het hok. En als het dan geregend heeft wordt dat vanzelf modder. En soms liggen er ook nog wat groenteresten, die worden ook glibberig als ze lang liggen, vooral als ze nat zijn geworden.

Maria glijdt ook bijna uit
Vita: Ja, en eergisteren had het een beetje geregend en toen was het dus erg glad en Ma Tok gleed een heel eind op haar tuinschoenen vooruit, ze kon zich nog net overeind houden. Ik vond het wel een grappig gezicht, eigenlijk.
Vera: Maar stel je nu eens voor dat ze was gevallen en haar been had gebroken, dan hadden wij een hele tijd zonder haar moeten doen.
Vita: Daar heb jij weer gelijk in.
Ma Tok ging dus een beetje schoonmaken in de tuin, met de tuinslang en de grote bezem. En ik moet toegeven, het heeft ook zijn voordelen, zo'n schone plek vóór het hok.
Vera: Als de lekkere dingen, de vlokreeftjes en het scharrelzaad, worden uitgestrooid is het nu wel gemakkelijk dat je ze zo kunt oppikken zonder eerst de blubber eraf te moeten vegen. En je snavel wordt ook niet zo vies.

snavelreiniging door heen en weer vegen over de tegels
Vita: We hoeven nu lang niet zo vaak onze snavels af te vegen aan de grond, zoals u hierboven Keetje vol overgave ziet doen.
Vera: Ma Tok had wel erg rigoureus geveegd en gespoten, waardoor het putje in de tuin verstopt raakte. Gelukkig is dat vanzelf weer goed gekomen, de plassen zijn in elk geval weer weggezakt. Als het hard gaat regenen gaat Ma Tok kijken of zij het putje moet uitscheppen. "Nooit gedacht dat ik nog eens putjesschepper zou worden", zei ze lachend.
Vita: Hoe dan ook, wij hebben weer een lekker schone snoepplek.
Lang leve Ma Tok, de putjesschepper!

3 opmerkingen:

  1. Goed gedaan, mevr. Tok Putjesschepper!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je kippen maar gelukkig zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. U moet een beetje beter op uw kustheup passen, mevrouw Tok! Die is veel te duur geweest om er zo slordig mee om te springen/glijden!
    En wat zien de dames V en V er toch fantastisch uit!

    BeantwoordenVerwijderen