maandag 16 februari 2015

Stoere schat

Laza Rus vertrouwt Pippa iets toe
Pippa:
Ik heb een heel gesprek gehad met Laza. Hij wilde weten hoe ik tegenover het broedverbod van Ma Tok stond. Ik heb hem verteld dat ik wat dit betreft helemaal achter Ma Tok sta, dus dat ik het belangrijker vind dat er legkippen gered worden in plaats van het uitbroeden van nieuwe kuikentjes, hoe jammer ik dat ook vind.
En toen heeft Laza mij in vertrouwen iets verteld. Iets wat ik nooit achter hem gezocht zou hebben. Hij is immers altijd zo stoer en zeker van zichzelf?
Nou, dat is dus ook maar schijn!
kuikens waarvan één met grotere kam
Laza vertelde mij dat hij, elke keer als er nieuwe kuikentjes waren uitgebroed, die kleintjes heel goed in de gaten hield. Vooral als ze wat groter en zelfstandiger werden. Waar hij dan het meest op lette was of ze een groot of een klein kammetje kregen. En zodra de kam van één zo'n kuiken iets groter werd dan die van de anderen werd hij bezorgd. Hij was dan namelijk bang dat dat kuiken een haantje zou zijn. En omdat hij, Laza, elk
jaar ook een jaartje ouder wordt, was hij dan bang dat zo'n jong haantje hem zou gaan vervangen.
Dat hij, Laza, dan weg zou moeten, omdat hij te oud was geworden en Ma Tok het beter zou vinden om een jonger haantje zijn taken over te laten nemen.
Laza is weer blij en gelukkig
Ik was zó vreselijk verbaasd over Laza's verhaal dat ik even niet wist wat ik moest zeggen. En toen dacht die arme Laza ook nog dat ik eigenlijk ook vond dat hij te oud werd, en dat ik dat niet tegen hem durfde te zeggen.

Ik ben toen hard naar hem toegelopen en ik heb hem verteld dat niemand, maar dan ook
NIEMAND, hem te oud vindt en dat hij zijn werk prima doet!
En dat ik zeker wist dat Ma Tok hem nooit weg zou sturen. Gewoon omdat ze van hem houdt! En dat wij ook allemaal van hem houden!
Dat hij de beste en de mooiste haan is die wij kennen!
Toen zag ik zijn ogen beginnen te stralen en hij richtte zich fier rechtop om zijn mooiste en hardste "KUKELEKUU" ooit te laten horen.

Ik heb Laza beloofd om deze biecht van hem tegen niemand te vertellen, maar omdat er nogal wat mensen hem een opschepper vinden vertel ik u, lezer, dit in vertrouwen, zodat u hem ook eens van zijn gevoelige kant kunt zien. Dan gaat u hem vast meer waarderen. Want eigenlijk is hij gewoon een schat, al wil hij natuurlijk niet dat iemand dat weet.
Hij staat liever bekend als de stoere opschepper dan als de lieverd, die hij is.

1 opmerking: