zaterdag 7 februari 2015

Meelijden of meeleven


Keetje
Keetje:
Ik ben een beetje droevig. Weet u hoe dat komt?
Van al dat nare nieuws dat we telkens te horen krijgen over onze soortgenoten.

eenzame kuifkip
En dan bedoel ik in het bijzonder de Kuifhoenders.
Op de foto hiernaast ziet u de enige nog overgebleven kip van Ali. Ja, u hebt het goed begrepen, er is nog een kip overleden aan die erge kippenziekte. En nu zit die ene kuifkip helemaal alleen in het hok te wachten of zij ook ziek zal worden en doodgaan. Vreselijk!
Ik stel mij voor dat ík daar zo alleen zou moeten zitten op de stok, zonder al die vertrouwde warme lijfjes om mij heen. Ik weet niet wat ik zou doen, misschien zou ik van de eenzaamheid al ziek worden.
Ma Tok heeft Ali aangeraden om een knuffelbeest naast de kip op de stok te zetten, zodat ze iets heeft om tegenaan te kruipen.
Ik hoop maar dat mijn soortgenootje gezond blijft en dat zij dan snel weer wat hennen om zich heen krijgt om het hok en de stok mee te delen.
Want als ik dit zie lopen de tranen me langs de snavel.

 Ik heb met de Geertruien gepraat over deze moeilijke dingen, zij zijn tenslotte ook kuifkippen, maar zij zijn niet serieus genoeg, denk ik. Ze maakten vlak na mijn verhaal een grapje, dat viel niet echt goed bij mij.
Toen ben ik maar naar Desiree gegaan en met haar, ook een kuifhoen, heb ik fijn kunnen praten.
Desiree zei dat de Geertruien het niet slecht bedoelen, zij wilden mij waarschijnlijk opvrolijken met hun grapje. En Desiree zei ook tegen mij dat ik niet het verdriet van alle kuifhoenders op mijn rug moet nemen, dat is veel te zwaar. Dat heeft mij echt opgelucht, wat is het toch heerlijk om zo'n wijze hen als Desiree hier te hebben.


Toen hebben we nog een poosje met ons allen gekletst en in de plas gelopen om onze voeten te wassen. Geertrui had daar eerst geen zin in, zij vond het onzin om je voeten schoon te maken als ze later toch weer vuil zouden worden. De viespeuk.
Maar toen ze eenmaal in de plas stond wilde ze er niet meer uit. Ze riep haar zus erbij en toen gingen ze iedereen nat spetteren. "Water uit het hemelvenster!" riepen ze erbij.
En toen hebben we met de hele groep, heel kuikenachtig, elkaar nat gespat en heerlijk gelachen samen.
De dag was weer goed.

5 opmerkingen:

  1. Ach, wat droevig, dat ene kuifkipje.
    Bestaat er geen test voor die ziekte, Ma Tok?
    En veel sterkte voor het kipje en Ma Ali...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ontzettend zielig voor dat kipje zo alleen. Misschien vind ze wat troost bij een knuffeldiertje en wordt ze zelf niet ziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja veel sterkte ook voor Ma Ali.
    Is het erg besmettelijk? Blijf er dan maar een beetje uit de buurt...
    Allerbeste wensen! Knuffellbeest goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zielig hoor voor het kipje, ze kunnen zo erg ziek zijn, hè. Geef haar maar veel multivitamine, dat helpt soms wel. En misschien naar binnen? Zou dat niet helpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zeker zielig voor dat ene kuifkipje. Hoop dat ze niet ziek wordt en dat er dan weer soortgenoten bij komen. Nu is een knuffel beter dan niets. Heeft ze er inderdaad wat warmte van.

    BeantwoordenVerwijderen