maandag 23 februari 2015

Odette heeft nagedacht (2)



Odette:
Ik zou nog verder vertellen over mijn gedachten met betrekking tot de houding van de hen tegenover de haan. Ik had u al uit de doeken gedaan hoe de Chabo's en de kuifhoenders hierover dachten. Ik vroeg mij af of het fijner is voor de hen als de haan wat groter is dan zij, weet u het nog?

Vera en Vita

En zo kom ik nu bij Vera en Vita.
Die zijn nog veel groter dan de kuifkipjes.
Vera en Vita moesten even nadenken over deze vragen. Zij hebben natuurlijk totaal geen ervaring gehad met een haan.
De eerste haan die zij zagen was een haan in de opvang van "Redt een legkip", en die haan was ook getraumatiseerd, net zoals zij.
En de volgende haan was Laza.
Vera en Vita vertelden dat zij Laza een heel mooi haantje vinden. En ook erg lief, zoals hij voor hen had gedanst toen ze net hier waren aangekomen. Hij en de al hier wonende kippen hadden toen gedacht dat Vera en Vita nog maar een paar weken te leven hadden, omdat ze er zo slecht uitzagen. En ze hadden samen besloten dat ze hen nog een paar heel mooie weken zouden geven, weet u het nog?
Zij vinden het dan ook absoluut niet erg als Laza hen wil treden.
De eerste keer vonden zij het wel spannend, vooral toen Laza zoveel moeite moest doen om op hun rug te blijven zitten, maar van hen mag hij ze treden zo vaak hij maar wil, zij vinden het prima.

Nu heb ik iedereen hier in de tuin gevraagd naar haar mening en ik kan dus tot een conclusie komen. Ik denk dat u het eigenlijk zelf al wel weet.

Over het algemeen is het zo dat het erg prettig is als de haan in kwestie een knappe jonge kerel is. Dat maakt het treden voor alle hennen prettiger. Verder lijkt het erop dat de haan het beste een hen van zijn eigen ras kan nemen, dat past het beste, al is dit geen ijzeren voorwaarde voor een geslaagde treding.
Het is best mogelijk dat een kleine haan een grotere hen bevrucht, maar de hen moet hem dan wel toelaten.

Laza en Vera
En verder kan de haan ook gewoon voor zijn plezier een hen treden, dus zonder bevruchtingsdoeleinden.
Als de hen er dan ook plezier aan beleeft is dat toch het mooiste wat er is?
Dat zal toch iedereen met mij eens zijn, zo niet, dan hoor ik het graag.

2 opmerkingen: