maandag 6 april 2015

Broedvriendinnen


het alternatieve legnest in het nachthok
Odette:
Pippa en ik hebben een hele dag en een hele nacht samen op het legnest gezeten. Heel gezellig, hoor, eerst zaten we op twee eitjes, die heel hard waren.
Ma Tok heeft ze weggehaald, omdat ze eigenlijk niet wil dat wij gaan broeden.
Ze wil liever legkippen, zoals Vera en Vita, redden.
Bovendien zei zij dat die twee harde eitjes kalkeitjes waren, daar kun je op broeden tot je een ons weegt, er komt nooit een kuiken uit. Dus het was wel goed, dat zij ze weghaalde. Ik heb het nu over het legnest, dat ma Tok in het nachthok heeft gemaakt,
Laza in gesprek met Odette
omdat Maria op het echte legnest in het andere hok zit te broeden. Er kwam daarna wel telkens één van de andere hennen tussen ons in zitten, wat eigenlijk niet paste, om hun ei in het legnest te deponeren. Wij gingen dan even wat opzij, want een ei om te bebroeden wilden wij wel graag hebben. En als de hen in kwestie klaar was met leggen schoof ik snel haar ei onder mij. Soms was Pippa eerder, dan pikte zij het ei in.
Wij maakten hier geen ruzie over, we zaten veel te gezellig samen.
Ma Tok bleef ons steeds van het legnest af halen en ze haalde ook telkens de eieren weg, om ons te ontmoedigen, zei ze. Laza Rus kwam ook nog met mij praten, toen ik weer even in de ren zat, nadat Ma Tok mij van het nest
Pippa
had gehaald. Laza zei dat we eigenlijk hadden afgesproken dat er deze zomer niet gebroed zou worden, dus ik moest echt proberen om er van af te zien.
Ja, hij heeft makkelijk praten, hij, als haan, weet niet wat het is om broeds te zijn.
Maar toen kwam Laza met zijn belangrijkste argument, namelijk dat Pippa een veel broedsere indruk maakte dan ik. Bovendien is zij al een keer eerder broeds geweest dit seizoen, dus áls er één kip mag broeden moet zij dat zijn.
Daar kon ik niet veel tegenin brengen. Dus toen ben ik echt mijn best gaan doen om weer met de andere hennen mee te doen en door de tuin te gaan lopen. Gisterenavond heb ik me nog even vergist, toen ben ik weer samen met Pippa in het legnest
Odette kijkt bij Pippa op het legnest
gaan zitten om te slapen, maar nadat Ma Tok ons allebei op de stok had gezet ben ik daar blijven zitten en vanochtend ben ik lekker vroeg naar buiten gegaan.
Nu zit Pippa alleen op het nest.
Ma Tok zal haar er straks wel weer afhalen, maar zij heeft gezegd dat als Pippa echt niet van haar broedsheid is af te brengen, zij maatregelen gaat treffen om een broedhokje voor haar in te richten. Ik mocht dat niet tegen Pippa vertellen, want dan doet zij misschien niet meer haar best om de broedsheid tegen te gaan.
Ik ga wel steeds even bij Pippa kijken, hoe het met haar gaat.
Er moeten ook nog eitjes gespaard worden om uit te broeden en dat is een beetje een probleem. Een broedse kip legt niet, dus Maria, Pippa en ik zorgen niet voor broedeitjes. Alles hangt nu af van Nadine, want Ma Tok vindt één mix-kip wel genoeg. En er is nog maar één eitje van een chabo op het ogenblik, dus Pippa moet nog even wachten. Misschien kan ik ook wel weer een eitje leggen, als ik goed mijn best doe.
En natuurlijk ga ik dat proberen voor mijn broed-vriendin Pippa.

1 opmerking:

  1. Erg ingewikkeld, hoor! Wij wensen Ma Tok veel wijsheid toe, en Pippa: effe doorzetten meid, laat je niet kisten!

    BeantwoordenVerwijderen