dinsdag 21 april 2015

Moederschap


Keetje:
Ik kijk om op deze foto. Dat komt omdat Ma Tok mij toen riep. Ze had iets belangrijks te vertellen aan mij persoonlijk. Ik voelde mij erg vereerd en ik was ook heel nieuwsgierig naar wat Ma Tok tegen mij te zeggen had. Dus ik rende snel naar haar toe.
Ma Tok ging even bij mij op haar hurken zitten, dat praatte makkelijker, zei zij.
En toen hoorde ik wat er zo belangrijk was.

Wiske
"Het is nog niet helemaal honderd procent zeker," zei zij, "maar het ziet er naar uit dat jij de moeder bent van Wiske."
Ik wist niet wat ik hoorde! Ik heb, geloof ik, nog nooit zo'n prachtig bericht gekregen.
Ma Tok vertelde dat Wiske's veertjes op haar vleugeltjes glad leken te zijn en dat ze voor het grootste deel zwart waren. Nu is Laza natuurlijk ook zwart, maar als Wiske geen krulveertjes heeft en ze heeft ook niet de koekoek-kleur van Desiree, dan moet zij wel van mij zijn.
Meer kuifhoenders zijn er niet in de Tok tuin.
Dus ook al zit er ook wit aan de vleugeluiteinden van Wiske, het feit dat de veertjes glad zijn wijst op haar afkomst van mij.
Laza heeft ook witte vleugeluiteinden, daar zullen die van haar dan wel vandaan komen.
U weet niet hoe blij ik werd van Ma Tok's bericht.
Ik vroeg aan haar of ik het verder mocht vertellen, ik kon het haast niet vóór mij houden. Maar toen kwam Ma Tok met een voorstel.
de Geertruien
Ik mocht het wel tegen Desiree vertellen, maar verder tegen niemand en Desiree moest ook haar snavel dichthouden.
Dan zou Ma Tok tegen de Geertruitjes gaan zeggen dat Wiske waarschijnlijk van één van hen was, omdat de veertjes er toch wel een beetje krullerig uitzagen. Dat ze niet helemaal in de krul zaten zou dan komen omdat Laza geen krullen heeft, dus de krul is een beetje verdund
Desiree
tot slag, zou je kunnen zeggen.
Zo zouden we weer eens lekker kunnen lachen om de Geertruien.
Wat zouden ze in de piepzak zitten! Iedereen zou hen plagen met hun stoere verhalen over het niet toelaten van Laza. Ik vond dat wel een leuke grap, en het was helemaal bijzonder omdat Ma Tok hem had bedacht.
Ik wist niet dat zij ook mee kon doen met onze geintjes.
Ik ben naar Desiree gegaan, zij lag net wat uit te rusten in het nachthok, dus we werden niet gestoord, en ik heb haar verteld dat zij hoogstwaarschijnlijk oma geworden was.
Desiree werd ook helemaal blij.

Maria: "En nu luisteren!"
Daarna heb ik haar het voorstel van Ma Tok uit de doeken gedaan en toen hebben we lekker samen zitten gniffelen. Nu gaan we afwachten wanneer Ma Tok de Geertruien gaat vertellen dat één van hen moeder is geworden.
En dan gaan we pas echt lachen. Allemaal, ook al weten alleen Desiree en ik de echte clou.
Ook zonder dat zullen we allemaal de ondeugende tweeling uitlachen.
Maria is bijna de hele dag buiten met haar viertal, dus die geniet ook mee.
Jammer dat Pippa er niet bij kan zijn, zij moet nog bijna een hele week broeden. Maar als haar kuikentjes er zijn zullen we haar ook laten meegenieten, dan vertellen we haar alles. Ik weet zeker dat zij er dan ook nog flink om zal kunnen lachen.


Ziet u op de laatste foto hoe hard de kleintjes groeien?
Maria heeft het er druk mee, ze worden steeds eigenwijzer, ze luisteren nu al niet meer zo goed naar haar als in het begin. Maar dat hoort er nu eenmaal bij, bij het opgroeien.

3 opmerkingen:

  1. Haha, wat zullen de Geertruien schrikken!
    En de kleintjes zijn zeker gegroeid. Ze zien er schattig en prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, bijna al echte kipjes. Bijna dan he.

    BeantwoordenVerwijderen