woensdag 8 april 2015

Hoera, Pippa mag!


Desiree:
Ma Tok heeft goed haar best gedaan om Pippa nog een keer van haar broedsheid af te helpen, maar dit keer is het echt niet gelukt. Het kleine kipje bleef stug terug gaan naar het legnest, ook als er helemaal geen eitjes in lagen. Ze heeft dit drie dagen volgehouden en toen vond Ma Tok dat Pippa haar punt wel had gemaakt.
Met andere woorden, Pippa heeft gewonnen en Ma Tok heeft verloren.

het hokje voor Pippa
Ma Tok ziet het niet als een verlies, zij zegt dat als Pippa zo duidelijk volhoudt er niets anders opzit dan haar te laten broeden. En ze zei ook dat ze het eigenlijk best leuk vond, maar dat mocht ik niet verder vertellen. Ik, als oudste hen van de familie Tok, ga toch niet meer broeden, dus tegen mij kon zij het wel zeggen.
En natuurlijk vertel ik het niet tegen de anderen, als iemand mij zijn of haar vertrouwen schenkt zal ik dat niet beschamen.
Ma Tok is gisterenochtend druk bezig geweest om een broedhokje voor Pippa in orde te maken.
de beide broedhokjes knus naast elkaar
Er stond gelukkig nog een klein hokje in Laza's schuurtje, dat hokje heeft Ma Tok tevoorschijn gehaald. Dat was nog een hele klus, eerst moest Laza's stok uit het schuurtje.  Toen moest gekeken worden welk dak bij het juiste hokje hoorde (er staan namelijk nog twee oude hokjes in het schuurtje en van allebei die hokjes is het dak los gegaan) en daarna moesten het goede hokje en het juiste dak het schuurtje worden uitgesleept.
En Laza's stok moest weer worden hersteld, anders kan hij er volgend weekend niet overnachten. Goed, u begrijpt het al: toen het broedhokje eindelijk op zijn plaats stond, vlak naast
hè hè, Pippa zit
Maria's hok, en het was ingericht met een lekker broedmandje en eten en drinken voor Pippa, de eitjes (er waren er inmiddels gelukkig twee) in het broedmandje lagen, Pippa op de eitjes was gezet en daarna het dak op het hokje was gelegd, slaakte Ma Tok een diepe zucht, net als Pippa trouwens, toen zij eenmaal op haar eitjes zat.
Nu is zowel Pippa als Ma Tok dus tevreden.
Wij gingen allemaal kijken bij Pippa's hokje, en ik vroeg haar of ze lekker zat.
"Heerlijk", zei ze, "eindelijk."


Verder laten wij haar nu met rust, dat is het beste als je zit te broeden, dan kun je lekker in trance raken. En dan is de broedtijd snel om.
En dan komen er hopelijk nog twee kuikentjes bij in de tuin van de familie Tok.

5 opmerkingen:

  1. Wat gezellig, zo naast elkaar broeden! Dan kunnen ze bij elkaar de moed erin houden. Hoelang moet Maria nog? Houdt ze het nog vol? We zijn zo benieuwd. Salmiak hier (onze Javakriel ) is erg broeds, maar ze moet nog even op kleintjes wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat de kuikentjes van Maria vrijdag of zaterdag uit hun ei kruipen. En in alle vier de eieren zit duidelijk een kuiken. Het mixkuiken wil ik graag zelf houden.

      Verwijderen
  2. Ja, wat een spanning. Allerbeste, kijken al uit naar kuiken fotos!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoera voor Pippa! En natuurlijk voor Ma Tok, die de juiste beslissing heeft genomen. En wij wensen Maria een goede uitkruipdag toe! Wat een spanning daar in de Toktuin!

    BeantwoordenVerwijderen