dinsdag 7 juli 2015

Alweer een verandering


Nadine:
U ziet mij hier staan in ons oude hok. Ma Tok was vergeten het dicht te doen nadat Maria, Wiske en Pippa eruit waren gekomen in de ochtend. Zij slapen nu met hun drieën in het nachthok hierboven.

Maria, Pippa en Wiske 's morgens in het nieuwe huis
Nadat Winnifred en Xander waren vertrokken heeft Ma Tok geprobeerd om hen meteen bij ons in het nieuwe huis te laten slapen, maar zij vonden dat voorlopig nog helemaal niks.
Ik vind dat erg jammer, ik vond het juist zo fijn dat er twee en een halve chabo bij ons in het nieuwe huis zouden komen wonen, maar ik begrijp wel dat het vooral voor de kleine Wiske een beetje bedreigend is bij al die anderen, vooral omdat er ook zulke grote hennen bij zijn.
Ik zeg "kleine Wiske", maar zij is inmiddels al net zo groot als haar moeder en ook net zo groot als ik, dus. Zou zij even groot
Lieve, dochter van Laza en een Geertrui
worden als de kuifhoenders, of iets tussen de kuifjes en de chabo's in?
Ik zal eens aan Ma Tok vragen hoe groot Lieve is, zo groot zal Wiske ook worden, denk ik.
Lieve is tenslotte ook een halve chabo en een halve kuif.
Gelukkig is onze Wiske veel knapper uitgevallen dan Lieve, Wiske wordt echt een mooi hennetje, met haar zwart-glanzende veren en haar grappige kopje met half kammetje en klein zwart-wit kuifje daarachter.
Ze is ook best pinnig, om het zo maar te noemen. Pas had zij in de tuin een slakje gevonden en zij liep daarmee in haar snaveltje. Natuurlijk wilde iedereen ook een hapje, maar de kleine Wiske rende hard weg, op zoek naar een rustig plekje. En als zij werd ingehaald stond zij haar haantje, ze heeft zeker de helft van het lekkers zelf opgegeten.
Nee, die laat zich de wormen niet uit
Wiske, dochter van Laza en Keetje
haar snavel eten, dat is zeker!
Ik ben nu erg nieuwsgierig wanneer Ma Tok de tijd rijp vindt om de drie antikraak wonenden weer bij ons in het huis te zetten. Als het aan mij ligt gaat dat binnenkort gebeuren, lekker knus met ons allen in één huis.
Voor de warmte hoeft het niet, dat is waar, maar voor de gezelligheid en de saamhorigheid is het gewoon goed als wij allemaal bij elkaar slapen en wakker worden.
Misschien gaan wij dan ook weer in de legnesten onze eieren leggen. Die nesten zien er nu zo raar uit, zonder tabakstelen erin. Ma Tok wilde er een kalkeitje in leggen, maar dat rolde natuurlijk ook meteen in het bakje onder de klep, hahaha.
legnest met onderin het bakje met het klepje 
De vier groten gaan er gewoon in zitten om te leggen, maar wij vinden het vooralsnog een beetje eng, zo'n kaal nest.
Dus deponeren wij ons eitje nu op de bovenverdieping, in de bodembedekking.
Ma Tok moet ze dan met een plastic harkje naar zich toehalen, of ze moet op onze etage klimmen, maar dat vindt zij niet erg, heeft ze gezegd.
Wij mogen best even wennen aan de verandering van de legnesten.
En wij begrijpen best dat die verandering nodig was, omdat Yvonne en Yvette er iedere keer zo'n smeerboel van maakten.
En dat opruimen van de troep kost Ma Tok veel meer moeite dan het naar zich toe harken van onze eitjes.


Nu alleen de laatste verhuizing nog, van Maria, Wiske en Pippa naar ons huis, en dan is alles eindelijk zoals het wezen moet in de Tok-tuin.

2 opmerkingen:

  1. Is Ma Tok vergeetachtig aan het worden? Nu weer vergeten het hok dicht te doen. Hoe oud bent u eigenlijk, Ma Tok?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het oude hok leeg is, is daar ook weer ruimte voor een paar asielzoekers, toch?

    BeantwoordenVerwijderen