dinsdag 14 juli 2015

Verhuizing in het oosten (1)


Keetje:
Er is bij Ma Tok bericht gekomen uit het oosten.
de enige overlevende: Kuifje
Weet u het nog?
Van de schoonzus van Ma Tok, mevrouw Ali?
Zij had vier hennen, twee kuifhoenders en twee leghennen.
En er brak een vreselijke kippenziekte uit onder die kippen, waardoor drie van hen overleden. Alleen één kuifhoen overleefde die ramp.
Om deze hen niet te laten vereenzamen kocht mevrouw Ali er twee Wyandottes bij, die later de namen Wyanda en Dotta kregen.
Deze drie kippen leefden zo al een tijdje met elkaar in hun hok, dat er precies zo uitzag als het oude hok van ons, de Tok familie.
Wyanda en Dotta
Maar dit hok van de drie dames was al heel wat ouder dan ons oude hok.
Bovendien had het ook een tijd op aarde gestaan, dus niet op tegels. Daardoor was het al een tijdje aan het rotten aan de onderkant. Verder had mevrouw Ali haar zinnen gezet op een paar zijdehoenders, die zij al had gezien toen zij de Wyandottes aanschafte.
En voor nog meer kippen zou het hok te klein zijn. De kippen mogen bij haar alleen in de winter uit het hok, omdat haar tuin er mooi uitziet, dit in tegendeel tot onze Tok-tuin, die meer voor de kippen is dan voor de mensen. En u weet vast wel wat er gebeurt als kippen vrij rondlopen in een tuin met mooie plantjes. Nee, u weet dat niet?
Dan zal ik het u vertellen.
Wij, kippen, eten alle plantjes op, omdat wij die zo lekker vinden; wij maken hierbij geen onderscheid tussen mooie planten en onkruid, het smaakt allemaal even goed.
Dus dan blijft er van een mooie tuin niet veel meer over voor de mensen om naar te kijken en van te genieten.
Pa en Ma Tok kijken liever naar kippen dan naar planten, maar mevrouw Ali wil ook graag haar planten en bloemen zien groeien en bloeien.
Ieder zijn smaak, zal ik maar zeggen.
Morgen hoort u hoe het verder ging bij mevrouw Ali in de tuin.

2 opmerkingen:

  1. Zie toch liever de kippen vrij rondlopen, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Smaak of geen smaak; wat dacht u, Ma Tok, van hier en daar een pluk hoge, gezellige, groene bamboe? Dan kunnen de kalkelmeisjes ook beter verstoppertje spelen!

    BeantwoordenVerwijderen