maandag 6 juli 2015

Eieren pikken


Yvonne en Yvette:
Wij zijn al helemaal thuis in de Tok-tuin.
We zijn de narigheid van de schuur al een beetje aan het vergeten.
Dat komt omdat het hier zo fijn is en we elke dag iets beleven.
In de schuur was elke dag hetzelfde, maar dat is hier absoluut niet zo.

de ondeugende zusjes Geertrui en Geertrui



















Zo hebben wij al iets heel bijzonders meegemaakt.
U hebt het vast wel gelezen, van de Geertruien, die gekke tweelingzussen, die hier wonen en die de boel graag op stelten zetten. Toen wij hier net waren hebben wij met één van hun grappen meegedaan; dat was een leuke grap. We zijn blij dat ze ons voor die laatste mop niet hebben gevraagd om mee te doen, want dat was behoorlijk uit de vleugel gelopen. Ze moesten zelfs hun excuses aanbieden aan Laza Rus.
Gelukkig is alles nu weer koek en ei in de tuin.
eieren van Vera en Vita en van de kuifjes
Nu we het toch over eieren hebben, moeten wij iets opbiechten.
Wij zijn namelijk een beetje stout geweest de laatste tijd.
Het kwam door een foutje van Ma Tok. Zij had namelijk een ei laten vallen en dat had ze laten liggen. Wij vonden dat en we gingen er natuurlijk meteen van proeven, want het rook heerlijk.
En het smaakte nog lekkerder dan het rook.
En tja, nu wij weten dat er in een ei zo'n smakelijke vulling zit, zijn wij begonnen de eieren van Vera en Vita, die het grootste zijn en dus de meeste vulling bevatten, te slopen.
Het eiwit en eigeel slurpten wij op, voordat een andere hen het in de gaten kreeg.
Wie het wel door kreeg was Ma Tok.
Yvonne schaamt zich
Zij dacht eerst nog dat er een hen een beetje verkeerd in het legnest was gaan zitten en dat het ei per ongeluk kapot was gegaan.
Maar toen het steeds vaker voorkwam heeft zij opgelet wie er in een legnest stonden te pikken. En ja, toen zijn wij door de mand gevallen.
Ma Tok heeft de bevuilde legnesten weer helemaal schoon gemaakt en nu heeft zij ze ingericht zoals eigenlijk de bedoeling van die nesten was. Dat houdt in dat de net gelegde eieren, zodra de hen gaat staan, in een bakje met een klep rollen, zodat wij er niet meer bij kunnen.
Ma Tok vond dat eerst een beetje
en Yvette ook
teveel op een legbatterij lijken, daarom had zij onderin het nest een heleboel tabakstelen neergelegd, zodat de eieren in het nest bleven liggen.
Wij hebben haar vertrouwen in ons, hennen, eigenlijk beschaamd, en dat voelt niet fijn. Zij zorgt altijd zo goed voor ons en nu lijkt het net alsof wij niet genoeg te eten en te snoepen krijgen hier in de tuin.
Toen alles in orde gemaakt was met de legnesten zijn wij schoorvoetend naar haar toe gegaan om haar te laten zien dat wij spijt hadden van ons gedrag. Gelukkig zei Ma Tok dat zij het ons niet kwalijk nam, wij hadden zolang voor onszelf moeten opkomen in die grote schuur, dat zij best kon begrijpen dat wij alle eetbare spullen ook meteen gingen opeten. En zij beloofde dat, als alles goed ging en wij helemaal zouden zijn aangesterkt, zij het nog eens opnieuw zou proberen met de legnesten met tabakstelen erin. Dan krijgen wij dus een tweede kans om haar te laten zien dat wij haar dankbaar zijn voor onze redding.
En u kunt er op rekenen dat wij die kans met beide vleugels zullen aangrijpen.

6 opmerkingen:

  1. mooie eieren zeg!
    en fijn dat Y&Y er nog goed afkwamen!
    groeten aan al de leglieverds!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat eiergepik is natuurlijk wel een ernstige zaak. Wij van BAVASE (blijf af van anderen se eieren) zullen deze kwestie in Villa Laza goed in de gaten houden. De dames Y valt natuurlijk niets kwalijk te nemen, Ma T. die het ei gebroken achterliet uiteraard wel. Wij denken aan een boete van....eh..... 10 eieren per week, verwerkt tot een smakelijke, spaanse tortilla door Pa T. U kunt hiertegen beroep aantekenen voor middernacht a.s.. Een goedenavond verder namens alle medewerkers van BAVASE.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste mevrouw van BAVASE, Pa Tok weet niet eens wat een tortilla is, laat staan dat hij die kan maken. Dus daar hebt u pech.

      Verwijderen
  3. Is Ma Tok niet genoeg gestraft door het steeds moeten poetsen van de nesten?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Spaanse Tortilla
    Kook een flink aantal vastkokende aardappels net aan gaar, laat ze afkoelen en snij ze in plakjes of blokjes.
    Snij twee uien in dunne ringen en een paar plakjes bacon in reepjes. Rits een paar takjes tijm en hak een takje selderij fijn, hak een paar knoflooktenen eveneens fijn.
    Kluts een eitje of acht (maat XL), voeg een klein potje crème fraiche toe en kluts nogmaals tot een luchtig geheel.
    Zet een flinke koekenpan op met een scheut olijfolie en bak ui, aardappels, knoflook en bacon knapperig en lichtbruin, voeg peper en zout naar smaak toe.
    Meng de groene kruiden door het eimengsel en giet dit over het aardappelmengsel in de koekenpan. Dan op laag pitje (met deksel op de pan) gaar laten worden.
    Als het ei gestold is, de tortilla keren (met behulp van spatel en een groot bord) en nog even kort laten bakken op klein vuur.
    Lekker met een frisse salade!

    Succes, Pa Tok!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mevrouw Katblad, hartelijk dank voor uw bijdrage. Ik denk alleen niet dat ik Pa Tok zover kan krijgen om dit te maken voor BAVASE, hij vindt het namelijk onzin om voor een organisatie iets lekkers te fabriceren. Bovendien hebben wij geen idee waar het gerecht zou moeten worden afgeleverd, omdat BAVASE niet in het telefoonboek te vinden is. En ik ben het ook eens met mevrouw Marietje, dat ik genoeg gestraft ben door het telkens moeten schoonmaken van de legnesten en de plekken, waar die nesten hebben gestaan.
      De persoon van BAVASE heeft dat vast nog nooit in zijn/haar leven gedaan, het was geen pretje, dat kan ik hem/haar wel vertellen.

      Verwijderen