dinsdag 23 december 2014

Keetje vertelt over dubbeldooiers

Keetje Tok
Ik ben weer eens uitverkoren om u toe te spreken vandaag.
Laza Rus heeft mij uitgekozen; dat betekent dat hij nog steeds niet doorheeft waarom wij allemaal zo slap van het lachen over de grond dweilden toen hij boos met zijn vleugels fladderend op de Geertruien afstoof. Weet u het nog? Dat ik hem toen nadeed door ook met mijn vleugels te fladderen?
Als Laza het te weten was gekomen had hij mij vast niet gevraagd om een verhaaltje te vertellen. Nee, dan zou hij mij zeker een maand hebben doodgezwegen.
De vrouw heeft mij opgedragen om u iets meer te vertellen over eieren met twee dooiers erin, de zogenaamde dubbeldooiers. Nu heb ik persoonlijk nooit zo'n bijzonder ei gelegd. Gelukkig maar, want het lijkt mij geen pretje om zo'n groot ei eruit te moeten persen.
ei met 3 dooiers
En ik moet er al helemaal niet aan denken om een ei met wel drie! dooiers te moeten leggen, zoals u op de foto hiernaast kunt zien bestaan die echt.
Gelukkig loop ik niet meer de kans om een dubbeldooier te maken. Meestal gebeurt dit bij jonge kippen, met een hoge hormoonspiegel. Er komen dan twee dooiers tegelijk klaar en die gaan dan verder de "fabriek" in, dat wil zeggen dat er eiwit omheen wordt gevormd en daarna de schaal. De eieren met twee dooiers erin zijn natuurlijk groter dan die met maar een dooier, daaraan kan de boer aan de buitenkant al zien dat het een dubbeldooier is.
Bij mensen schijnt het voor te komen dat er een tweeling, of zelfs een enkele keer een drieling geboren wordt. Zo'n tweeling kan dan ééneiig zijn, dat betekent dat er uit één eitje twee kinderen komen. Dat kan bij ons, kippen, niet gebeuren. Er is gewoon te weinig ruimte in een ei om twee kuikens te laten groeien, ook al is het ei iets groter dan een normaal ei. Dus u zult nooit twee kuikens uit één enkel ei zien komen.
heerlijk op de boterham
Maar wij zitten dan weer meestal op meerdere eieren te broeden, dus wij krijgen op die manier weer meerdere kuikens tegelijk.
Of een ei met een dubbeldooier geluk brengt? Ik kan me er niets bij voorstellen, maar als het u gelukkig maakt mag u er best in geloven, hoor.
U kunt op de foto hiernaast zien waar dubbeldooiers wel voor gebruikt worden. Ze zijn extra smakelijk omdat er lekker veel eigeel in zit. En dan op een boterham met een plakje ham... Veel mensen zijn hier dol op, heb ik gehoord. En ik moet toegeven dat het er goed uitziet.
Het is een hele tijd zo geweest dat er werd gezegd dat het eigeel niet gezond zou zijn voor mensen omdat er veel cholesterol in zit, maar de laatste tijd schijnt dat toch niet meer zo belangrijk te zijn. Als ik u was zou ik er maar gewoon van genieten.
Chabo kuikentje
Er zitten enorm veel voedingsstoffen in een ei.
Voordat ik stop moet ik nog een misverstand uit de weg ruimen. Sommige mensen denken dat de dooier het begin is van een kuikentje. Maar dat is niet zo, het kuiken groeit in het ei en vlak voordat het uit de schaal gaat komen neemt het de dooier in zich op, om zo voldoende voedsel te hebben om de krachttoer van het uitkomen te kunnen volbrengen.
En dan, als dat allemaal is gelukt en het kleintje lekker onder de moeder is opgedroogd, heeft hij of zij nog een volledig etmaal genoeg voeding in zich om van te leven, voordat er voor het eerst gegeten moet worden.

Zo, nu weet u vast wel even genoeg over dubbeldooiers en hoe een ei ontstaat. En u hebt als toegift ook nog een foto van een schattig kuikentje gekregen.


1 opmerking:

  1. Dank je wel voor de info. Interessant ook. Ik ben gek op eieren en ben blij dat het weer bijgesteld is dat veel eieren eten niet goed zou zijn. Ik eet het liefst elke dat een ei. Dus dank jullie wel voor al die lekkere eieren die jullie produceren! En het kuikentje is een schatje.

    BeantwoordenVerwijderen