maandag 22 december 2014

Op verzoek: een verhaaltje over eieren en hun dooiers

wit ei en bruin ei
blauwgroen ei

Pippa:

Het schijnt dat er vragen zijn gekomen over de verschillende kleuren eieren en hun smaak. En er zijn ook mensen, die zich afvragen of de kleur van de dooier bij een blauwgroen ei wel gewoon geel is. Als de dooier een andere kleur zou hebben zouden ze het niet lusten.
Onzin natuurlijk, een ei is een ei en een dooier is een dooier.
Waar mensen zich al niet druk om kunnen maken.
Om maar met de dooierkleur te beginnen: die kleur hangt niet af van de kleur van het ei, maar van het soort voedsel dat de hen te eten krijgt.
Pippa
Zo heeft de dooier van een hen, die veel, of alleen maar, mais te eten krijgt, een heel diepgele kleur, soms zelfs een beetje oranje. Het schijnt ook erg goed te smaken. Maar of het nu gezond is voor de kip om alleen maar mais te eten? Ik denk alleen dat de meeste mensen niet nadenken over de gezondheid van de hen, het gaat ze gewoon om de eieren.
Onze eidooiers zijn soms ook oranje, dat is als we vitamines door ons drinkwater hebben gekregen, dat is natuurlijk wel weer gezond voor ons.
Soms lijkt de dooier van het ene ei groter dan dat van het andere, maar dat is maar schijn: als de dooier van een klein eitje even groot is als die van een groot ei lijkt de dooier van het kleine eitje gewoon groter omdat de verhoudingen anders zijn. Zo zijn de dooiers van onze eieren, van Chabo's dus, vrijwel even groot als die van de Kuifhoenders, terwijl hun eieren groter zijn dan die van ons. Het is dus gewoon een soort gezichtsbedrog.
dubbeldooier
Natuurlijk zijn de dooiers van de eieren van Vera en Vita wel groter dan de dooiers van onze eitjes, maar hun eieren zijn ook echt veel groter dan die van ons.
En wist u dat, hoe ouder de kip wordt, hoe groter de eieren die ze legt?
En dan zijn er ook nog de zogenaamde dubbeldooiers, eieren met twee dooiers erin. Deze eieren zijn groter dan de normale eieren die het kippenras legt, omdat er plaats moet zijn voor twee dooiers. Het eiwitpercentage is wel gelijk aan dat van een ei met een dooier.
Als er mensen zijn die meer over deze dubbeldooiers willen weten hoor ik het wel, dan zal ik daar ook nog een keer een boekje over open doen.
Voor vandaag vind ik het wel weer genoeg.
Ik ga eens kijken of Vera en Vita allebei hun ei van de dag al hebben gelegd. dan gaan we daarna even lekker iets bedenken om uit te halen, daar heb ik nu echt zin in.

3 opmerkingen:

  1. Ben nu wel heel benieuwd naar de dubbeldooiers... En wel lief zijn tegen Vera en Vita, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraagje: komen er uit die dubbeldooiereieren ook wel eens twee kuikens? En tref je zo'n ei, heeft dat dan misschien een bepaalde betekenis? Dubbel geluk of een zonnige zomer? Zoiets dus als vrijdag de 13e maar dan positiever?
    Groet van tante Sjaan. En voor jullie ook allemaal veel gezelligheid en vrede op stok met kerst. Zonder poepjes naar beneden op iemands verenkleed, he?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook een helft van een dubbeldooier, dus wel benieuwd naar hoe dat bij kippen werkt.

    BeantwoordenVerwijderen